0
1
σχόλια
365
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Έρευνα που διεξάγεται από τον Φεβρουάριο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
 
PRESS | UNSPLASH
18 Μαΐου 2021
Έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών, όταν χρησιμοποιείται διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με την έρευνα Com-Cov, που διεξάγεται από τον Φεβρουάριο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα πρόωρα ευρήματα της έρευνας, που «ανακατεύει» τα εμβόλια της Oxford/AstraZeneca και της Pfizer/BioNTech, δείχνουν ότι όσοι έλαβαν συνδυασμό τους εμφάνισαν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση ή πόνο στους μύες, συχνότερα σε σχέση με όσους έλαβαν το ίδιο σκεύασμα και για τις δυο δόσεις.
 

Πυρετός, κόπωση και πόνος στους μύες κάποια από τα ήπια συμπτώματα που εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες της έρευνας  


Για παράδειγμα, η πιθανότητα εμφάνισης πυρετού για κάποιον που έχει λάβει δύο δόσεις AstraZeneca είναι 10%. Όμως, αν κάποιος λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer, τότε η πιθανότητα ανέρχεται στο 34% και αν μάλιστα γίνει ο ανάποδος συνδυασμός η πιθανότητα «εκτοξεύεται» στο 41%.

Τα πρώτα δεδομένα ήρθαν από την ομάδα των 463 συμμετεχόντων, από τους 830 στην έρευνα, που εξετάζει την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer. Οι συνδυασμοί που χορηγούνται για πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα, είναι τέσσερις: AstraZeneca – AstraZeneca, Pfizer – Pfizer, AstraZeneca – Pfizer, Pfizer – AstraZeneca.

Δεν διαρκούν πολύ οι παρενέργειες αλλά... Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι παρενέργειες δεν διαρκούν πολύ, όμως στην έρευνα συμμετέχουν άτομα που είναι άνω των 50 ετών. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Μάθιου Σνέιπ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι σε μικρότερες ηλικίες οι επιπλοκές μπορεί να είναι μεγαλύτερες, καθώς έχει παρατηρηθεί στην πράξη ότι οι νεαρότεροι οργανισμοί αντιδρούν εντονότερα στους εμβολιασμούς.

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν τον Ιούνιο. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο διεξάγει και την έρευνα Com-Cov2, όπου σε ακόμα 1050 συμμετέχοντες χρησιμοποιείται στις πρώτες δόσεις Oxford/AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και για τις δεύτερες δόσεις, τα εμβόλια Moderna ή Novavax.

Σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει αν το «κοκτέιλ» εμβολίων επεκτείνει τη διάρκεια της ανοσίας, αν ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού απέναντι στις μεταλλάξεις και αν μπορεί να δώσει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης των προμηθειών των εμβολίων.

Via


Διαβάστε επίσης:
Καμιά ένδειξη επιπλέον μολύνσεων μετά τη συναυλία στη Βαρκελώνη
Ο Μπιλ Γκέιτς βάζει τις πατέντες πάνω από τις ανθρώπινες ζωές
Δημιούργησαν τα πρώτα χιμαιρικά έμβρυα από άνθρωπο-μαϊμού με σκοπό την λήψη οργάνων
εμφάνιση σχολίων