1
1
σχόλια
420
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: TWITTER
29 Απριλίου 2021
Η Μελέκ Ιπέκ είναι ελεύθερη μετά από αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Αττάλειας στην Τουρκία (στο βίντεο βλέπουμε τη στιγμή που συναντά τις κόρες για πρώτη φορά αφού πέρασε 108 μέρες στη φυλακή).

Η Μελέκ σκότωσε τον συζυγό της ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα και το όπλο που αυτός κρατούσε εκπυρσοκρότησε. Η ίδια τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε τι συνέβη, ενώ όταν την βρήκαν ήταν βαριά τραυματισμένη από τον κακοποιητή της.

Τα λόγια της από την κατάθεσή της: "Ποτέ, ποτέ δεν ήθελα να φτάσουμε εδώ. Να γίνει έτσι. Για 14 χρόνια παρακαλούσα όλο αυτό να τελειώσει ήσυχα. Με κάποιον τρόπο. Με έναν τρόπο να τελειώσει.
 
Εκείνη η μέρα ήταν διαφορετική. Με είχε δείρει και εκείνη τη μέρα. Αν η σφαίρα δεν είχε καρφωθεί στο παράθυρο, δεν θα μιλούσαμε τώρα. Θα ήμουν νεκρή εγώ. Με είχε δέσει με χειροπέδες στο μπάνιο εκείνη την ημέρα. Δεν μπορούσα να ακούσω τις φωνές των παιδιών μου. Νόμιζα πια ότι ήταν και εκείνες νεκρές (σ.σ.: η Μελέκ και ο Ραμαζάν είχαν αποκτήσει δύο κόρες, αμφότερες ανήλικες). Όλη εκείνη την ώρα παρακαλούσα τον Θεό. Παρακαλούσα να μη με δοκιμάσει με τον πόνο τού να αντικρίσω τα παιδιά μου νεκρά.
 
Προσευχόμουν με όλη μου τη δύναμη. “Θεέ μου, μη μου δείξεις τα παιδιά μου νεκρά!”. Όταν άκουσα τις φωνές τους μετά από ώρα πήρα δύναμη. Χάρηκα. Ξέχασα όλα όσα μου είχε κάνει. Τον παρακάλεσα να μη μη σκοτώσει. Του το είπα: ότι για 14 χρόνια προσευχόμουν να βγει από τη ζωή μου ήσυχα.
 
Παλιά, πριν ακόμη γεννηθούν τα παιδιά, είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω. Ούτε θέλησα ποτέ να τον σκοτώσω, ούτε καν ευχήθηκα για τον θάνατό του. Μέχρι το τέλος έκανα υπομονή. Ήλπιζα ότι θα φύγει, ότι κάπως θα μας άφηνε. Λυπάμαι. Λυπάμαι που πέθανε. Λυπάμαι τόσο βαθιά που τον σκότωσα εγώ. Αλλά αν δεν είχε εκπυρσοκροτήσει το όπλο εκείνη την ημέρα, αν δεν είχε πεθάνει εκείνος, τώρα θα ήμασταν νεκρές εμείς. Σας ζητάω συγνώμη, κύριοι, πολύ! Ποτέ, ποτέ μου δεν ήθελα να γίνει έτσι. Αλλά θα σκότωνε εμένα και τα παιδιά μου. Ναι, αλήθεια είναι, όταν πήρα τηλέφωνο την αστυνομία και όταν ήρθαν να με συλλάβουν το είπα αυτό. Είπα “απόψε, εδώ, δεν θα με δείρει κανείς...”.
 
Η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για τις γυναίκες στην Τουρκία μετά το διάταγμα Ερντογάν για απόσυρση από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που αφορά στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (το 2020 στην Τουρκία έγιναν πάνω από 300 γυναικοκτονίες).


Διαβάστε επίσης:
Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι γυναίκες στην πόλη;
«Τι φορούσα όταν με βίασαν;»
Το 85% των εργαζομένων γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
εμφάνιση σχολίων