0
1
σχόλια
730
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLASH
24 Απριλίου 2024
Εάν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ, δουλεύετε με εξαντλητικούς ρυθμούς ή βρίσκεστε κάτω από έντονη πίεση και στρες, τότε δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψετε ποιος σας κλέβει τις δυνάμεις. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως, όταν η κούραση είναι επίμονη και αδικαιολόγητη;  Ας δούμε ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι για την έλλειψη ενεργητικότητάς και πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Μήπως κάνετε δίαιτα; Εάν έχετε ξεκινήσει δίαιτα, μπορεί να νιώθετε εξαντλημένοι και να σας είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε, ιδιαίτερα εάν η δίαιτα σας δεν είναι ισορροπημένη και αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά). Εάν λοιπόν ακολουθείτε πρωτεϊνική δίαιτα (με βάση τις πρωτεΐνες δηλαδή το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι), τότε να γνωρίζετε ότι αυτού του τύπου οι δίαιτες προκαλούν κόπωση, επειδή είναι ελλιπείς σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά μιας και αποκλείουν την κατανάλωση μιας πολύ σημαντικής κατηγορίας τροφίμων, των υδατανθράκων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δίαιτες αποτοξίνωσης και τις δίαιτες νηστείας. Στις πρώτες καταναλώνονται μόνο λαχανικά και είναι εξαντλητικές, επειδή στερούν από τον οργανισμό τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ οι δεύτερες κουράζουν τον οργανισμό επειδή είναι στερητικές. Επομένως είναι προτιμότερο να κάνετε δίαιτα με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου που θα την σχεδιάσει έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σας, χωρίς να προκληθεί εξάντληση.

Διαβάστε επίσης: Burnout: η ύπουλη επιδημία  

Μήπως σας λείπει σίδηρος; Το δέρμα σας είναι ωχρό, νιώθετε ατονία και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Παρότι κοιμάστε και τρώτε καλά, νιώθετε κούραση; O κλέφτης των δυνάμεών σας μάλλον είναι η σιδηροπενική αναιμία. Με απλά λόγια τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας έχουν μειωθεί και νιώθετε καταβεβλημένοι εξαιτίας της κακής οξυγόνωσης του αίματος με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται με την απαραίτητη ενέργεια το νευρικό και το μυϊκό σας σύστημα. Καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό ο οποίος θα σας συστήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο του αιματοκρίτη, του σιδήρου και της φεριτίνης σιδήρου (μπορεί να έχετε σιδηροπενία, δηλαδή χαμηλό σίδηρο, χωρίς να έχει εκδηλωθεί σιδηροπενική αναιμία). Ο γιατρός θα σας συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου καθώς και την κατανάλωση πλούσιων σε σίδηρο τροφών όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα αυγά, οι φακές και τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι.

Όταν υπάρχει πρόβλημα στο θυρεοειδή. Όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δεν είναι επαρκής, κάτι που παρατηρείται συχνά στις γυναίκες, τότε θα αισθάνεστε μυϊκή αδυναμία και κούραση, ενώ παράλληλα οι κινήσεις σας είναι υποτονικές, κρυώνετε πιο εύκολα, αισθάνεστε υπνηλία και ίσως να βλέπετε ότι έχετε παχύνει, παρότι δεν τρώτε περισσότερο.

Είναι πιθανό ο ένοχος της υποτονικότητάς σας να είναι ο υποθυρεοειδισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας (βρίσκεται στον λαιμό, κάτω από το μήλο του Αδάμ) δεν παράγει αρκετές ορμόνες Τ3 και Τ4 με αποτέλεσμα να μην γίνονται επαρκείς καύσεις στον οργανισμό σας. Είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο που θα σας συστήσει εξετάσεις για τον έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδούς και βάσει των αποτελεσμάτων είναι πιθανό να σας χορηγήσει θεραπεία (δηλαδή λήψη της ορμόνης του θυρεοειδούς δια βίου υπό ιατρική παρακολούθηση).

5 ακόμη λόγοι που νιώθετε καταβεβλημένοι
*Υπάρχει περίπτωση να σας περιτριγυρίζει μια ίωση. Το αίσθημα καταβολής συνήθως είναι το πρώτο σύμπτωμα και μέσα σε 24 ώρες παρουσιάζονται και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

* Εάν ροχαλίζετε το βράδυ και συνήθως ξυπνάτε νιώθοντας ότι δεν έχετε χορτάσει ύπνο, τότε ο ένοχος μπορεί να είναι η υπνική άπνοια. Οφείλεται στην απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών και παρουσιάζεται συχνά σε όσους έχουν πολλά περιττά κιλά.

*Η ήπια αφυδάτωση είναι ένας ακόμη λόγος που νιώθουμε εξασθενημένοι. Μαζί με το νερό χάνονται και πολύτιμοι ηλεκτρολύτες –όπως είναι το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το χλώριο– που είναι απαραίτητοι για την φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Γι’ αυτό δεν αμελούμε την καθημερινή πόση νερού.

*Εάν καπνίζετε, τότε επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία και μειώνεται η οξυγόνωση του αίματος. Κατά συνέπεια φτάνει λιγότερο οξυγόνο στους μύες και σε όλους τους ιστούς τους σώματος. Η κακή οξυγόνωση του οργανισμού μειώνει την  ενεργητικότητά. Η λύση είναι απλή: διακοπή του καπνίσματος!

*Ορισμένα φάρμακα όπως τα διουρητικά για την υπέρταση ή τα αντισταμινικά  μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την κόπωση. Γι’ αυτό εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και έχετε παρατηρήσει κόπωση, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Προσοχή! Όταν η κούραση επιμένει για περισσότερο από δυο εβδομάδες και είναι αδικαιολόγητη, χρειάζεται ένας διεξοδικός ιατρικός έλεγχος που συνήθως ξεκινά με εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αναιμία.


Διαβάστε επίσης:
Κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή μελωδία
Βιταμίνη Α: Σε ποιες τροφές βρίσκεται και σε τι ωφελεί
ΕΡΕΥΝΑ: Η ηλικία μας είναι όσο δείχνει το αίμα μας
12 κακές συνήθειες για την ψυχική μας υγεία
εμφάνιση σχολίων