0
1
σχόλια
470
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Οι πλανήτες, τα άστρα, οι γαλαξίες και η ύπαρξη της ζωής δεν είναι παρά «παραλλαγές στο ίδιο θέμα». Από τον Γιώργο Καμπανά

 
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Απριλίου 2022
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή, όταν οι φυσικοί επιστήμονες μας λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος αποτελείται από το «τίποτα». Όλα τα άστρα και οι γαλαξίες που μας αποκαλύπτονται, δεν αποτελούν παρά το ελάχιστο ποσοστό του. Και όλα απ' όσα βλέπουμε και ακούμε, αποτελούνται από άτομα των 92 χημικών στοιχείων που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση.

Τα άτομα αυτά «κάηκαν» και ανασχηματίστηκαν στην καρδιά γιγάντιων κόκκινων άστρων. Η ύλη που δημιουργήθηκε από τα στοιχεία που εκσφενδονίστηκαν στο διαστημικό κενό με τις εκρήξεις των σούπερ νόβα αποτελεί το Σύμπαν (συν + παν).

Αυτός ο κόσμος του «τίποτα», είναι βυθισμένος σ' έναν ωκεανό από ήχους και ρυθμούς. Το Σύμπαν, έτσι, δεν είναι παρά μια πραγματική μουσική συμφωνία, της οποίας οι ήχοι είναι άτομα σε συνδυασμούς απίστευτα πολύπλοκους, αν και βασίζονται σε απλούς φυσικούς νόμους.

Όλα όσα συνέβησαν πάνω στη Γη, θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν και να επαναληφθούν και πάλι στο μέλλον μέσα στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Γιατί οι πλανήτες, τα άστρα, οι γαλαξίες και η ύπαρξη της ζωής δεν είναι παρά «παραλλαγές στο ίδιο θέμα». Και όλα αυτά τα άτομα, όλα τα συστατικά των άστρων και των γαλαξιών, του Ήλιου και της Γης, κάθε άτομο του αέρα ή λουλουδιών, φωτιάς, σύννεφου ή θάλασσας γεννήθηκαν προηγουμένως σε κάποιους άλλους ήλιους, κάποιας αρχέγονης παρελθούσας εποχής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το ίδιο και η ζωή, ο άνθρωπος, ο ήχος, η μουσική.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από χίλια τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα. Μια πραγματική συμφωνία δημιουργίας, της οποίας οι ήχοι είναι άτομα σε συνδυασμούς απίστευτα πολύπλοκους, αν και βασίζονται σε απλούς φυσικούς νόμους.

Κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή μελωδία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν το 2001 επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να ανακαλύψουν τη μουσική μέσα από την αποκωδικοποιημένη πλέον, έλικα του DNA, αντικαθιστώντας τα χρωμοσώματα με μουσικούς ήχους. Μια τέτοια ερμηνεία είναι πολύ δελεαστική και κατά περίεργο τρόπο με δυσκολία θα μπορούσαμε να μην τη δεχτούμε. Το σύμπαν είναι γεμάτο από ήχους άσχετα αν δεν τους αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος είναι γεμάτος από ήχους (όπως και όλη η ζώσα φύση), άσχετα αν δεν τους αντιλαμβανόμαστε όλους. Αντιλαμβανόμαστε όμως ένα μέρος αυτών αφού παράγουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς ήχους χωρίς τη θέλησή μας (όπως άλλωστε και όλα τα ζώα).

Απ' αυτούς τους ήχους ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται καλύτερα τους ήχους του λόγου. Αυτούς που επιδρούν συναισθηματικά πάνω στον ίδιο και τους άλλους ανθρώπους, αφού οι ήχοι αυτοί παράγονται μετά από συνειρμό σκέψης. Άρα ο άνθρωπος τούς σκέφτεται και τούς αισθάνεται. Η μουσική και το τραγούδι είναι αποτέλεσμα του λόγου, είναι συνυφασμένα με το λόγο, τη σκέψη, το συναίσθημα, τη συνείδηση, την έκφραση, την απόδοση και τη λογική αυτών.


Από τον πρόλογο της έκδοσης του βιβλίου, Παγκόσμια ιστορία της μουσικής, του Γιώργου Καμπανά, Μουσικός & Εκδοτικός Οίκος Γαϊτάνου.


Διαβάστε επίσης: Είμαστε αστερόσκονη
εμφάνιση σχολίων