Και πόση χρειαζόμαστε ανά ηλικία...
Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο. Προσλαμβάνεται αμιγώς ως βιταμίνη Α από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Η βιταμίνη Α εκφράζεται σε ισοδύναμα ρετινόλης (RΕ):DOCTV.GR | UNSPLASH
11 Απριλίου 2021
1 ισοδύναμο ρετινόλης (RE) αντιστοιχεί σε 1μg ρετινόλης ή 6μg β-καροτένιου ή 12μg άλλων καροτενοειδών
Η βιταμίνη Α παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση υγιούς όρασης αλλά και στην ανάπτυξη-ακεραιότητα των κυττάρων στους διάφορους ιστούς του σώματος. Η ρετινόλη είναι μια μορφή της Βιταμίνης Α η οποία όταν μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, για την ελαστικότητά του στο πρόσωπο και στο σώμα (βλέπε ρυτίδες ή ραγάδες) όπως και για την ανάπτυξη των οστών.
Πηγές βιταμίνης Α: είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα Σημαντικές πηγές β-καροτένιου είναι φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.
Συστάσεις: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι τιμές αναφοράς πρόσληψης του πληθυσμού σχετικά με τη βιταμίνη Α διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού ως εξής:
- Βρέφη (7-11 μηνών) και παιδιά: 250-750 μg RE ανά ημέρα
- Ενήλικες: 750 μg RE ανά ημέρα για τους άνδρες και 650 μg RE ανά ημέρα για τις γυναίκες
- Έγκυοι & θηλάζουσες: 700 και 1300 μg RE ανά ημέρα αντίστοιχα
Ενδεικτικά, μία ολόκληρη γλυκοπατάτα παρέχει 1.403 μg RE, μερίδα 90 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι 6.582 μg RE, μισό φλιτζάνι σπανάκι 573 μg RE και μισό φλιτζάνι καρότα 459 μg RE.
Via: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ΗΠΑ (NIH)
Διαβάστε επίσης:
25 τρόφιμα με λιγότερες από 40 θερμίδες
Top 20: Αντιοξειδωτικές τροφές
Πολυβιταμίνες: Απαραίτητες ή όχι;
εμφάνιση σχολίων