Εθιστική νοστιμιά, με πορτοκαλί κολοκύθα
Τρώγεται όλο το χειμώνα. Σερβίρεται είτε ως κυρίως με κρουτόν, είτε πριν από το κύριο πιάτο στα τραπέζια μας.DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: Unsplash
22 Οκτωβρίου 2024
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 6, 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτρια κομμάτια, 2 πατάτες μέτριες, 1 πράσο ή κρεμμυδάκι φρέσκο, 2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά), 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα, τα καρότα, τις πατάτες, το πράσο και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2-3 λεπτά. Ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς όλα τα υλικά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, κρατάμε όσο ζωμό θεωρούμε ότι δεν χρειαζόμαστε και πολτοποιούμε τα υλικά, με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, προαιρετικά προσθέτουμε είτε γάλα είτε κρέμα γάλακτος και τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
TIPS: Όταν σοτάρουμε τα λαχανικά, πριν προσθέσουμε το νερό, μπορούμε να ρίξουμε το γάλα για πιο παχυρευστή υφή. Εναλλακτικά, όταν έχουμε πολτοποιήσει τα υλικά, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση.
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
εμφάνιση σχολίων