0
1
σχόλια
284
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια νεαρή αρχιτέκτονας στην Ινδία φτιάχνει παιδικές χαρές για σχολεία και γειτονιές που τις έχουν ανάγκη, χρησιμοποιώντας παλιά ελαστικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
8 Απριλίου 2021
Το σκουπίδι τους ενός, ο θησαυρός του άλλου. Η νεαρή αρχιτέκτονας Pooja Rai, αξιοποιεί μερικά από τα εκατομμύρια ελαστικών που πετάγονται κάθε χρόνο στην Ινδία, για να σχεδιάσει πολύχρωμες παιδικές χαρές.

Έχοντας τη φιλοσοφία ότι το παιχνίδι είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Rai, Anthill Creations, έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα πάνω από 280 διαφορετικούς χώρους παιχνιδιού, σε σχολεία και γειτονιές που έχουν ανάγκη. «Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, τη σωματική και συναισθηματική ευεξία του. Το παιχνίδι είναι πράγματι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», λέει η Rai.
 

Τα ελαστικά βάφονται σε ζωηρά χρώματα, γίνονται κούνιες, μονόζυγα και τραμπάλες ή  ζωάκια, ελέφαντες, δράκοι, μηχανές και αυτοκίνητα που περιμένουν τους μικρούς αναβάτες  

Όλοι οι χώροι παιχνιδιού είναι κατασκευασμένοι με ελαστικά που είχαν πεταχτεί, τα οποία συλλέγονται, καθαρίζονται και ελέγχονται για οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα παιδιά. Στη συνέχεια τα ελαστικά βάφονται σε ζωηρά χρώματα, γίνονται κούνιες, μονόζυγα και τραμπάλες ή  ζωάκια, ελέφαντες, δράκοι, μηχανές και αυτοκίνητα που περιμένουν τους μικρούς αναβάτες.

Η Ινδία είναι το μοναδικό έθνος στον κόσμο που έχει θεσπίσει υποχρεωτική φιλανθρωπική οργάνωση στις εταιρείες. Έτσι, μεγάλο μέρος της δουλειάς της Rai πραγματοποιείται μέσω δωρεών. Ενδεικτικά, ένας μικρός χώρος παιχνιδιού κοστίζει περίπου 800 δολάρια και οι μεγαλύτεροι φτάνουν έως και το τετραπλάσιο ποσό.
 
 

Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία
Ο δάσκαλος που εκπαιδεύει δημιουργικούς και αυτόνομους μαθητές
Τα μάτια των παιδιών και οι υπολογιστές
εμφάνιση σχολίων