0
1
σχόλια
400
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η έρευνα που έγινε σε 48.000 άτομα δείχνει επίσης ότι 1 στους 8 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν πεθαίνει εντός τεσσάρων μηνών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Ο Guardian δημοσιεύει βρετανική έρευνα για τις μακροχρόνιες βλάβες του ιού
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | UNSPLASH
2 Απριλίου 2021
Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, επανέρχονται στο νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα εντός 4 μηνών, ενώ 1 στους 4, στο ίδιο χρονικό διάστημα χάνει την ζωή του.

Αυτό αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμα του, επικαλούμενος ιατρικές έρευνες που προσανατολίστηκαν προς την ανίχνευση μόνιμων οργανικών βλαβών και άλλων επιπλοκών που προκλήθηκαν από τον ιό. Κι ενώ ο ιός είναι γνωστό ότι πλήττει σοβαρά το αναπνευστικό σύστημα, αποδεικνύεται ότι προκαλεί επίσης σημαντικές βλάβες σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

Οι ερευνητές στο University College London, στην Εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, και στο University of Leicester, σύγκριναν τα ιατρικά ιστορικά 48.000 ανθρώπων που είχαν νοσηλευτεί λόγω του ιού και έλαβαν εξιτήρια έως τις 31 Αυγούστου 2020 με τα ιατρικά ιστορικά ομάδων ανθρώπων από τον γενικό πληθυσμό.
 

Τα «ανεξήγητα» συμπτώματα που παραμένουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες περιγράφονται συχνά ως «μετά-Covid σύνδρομο», αλλά οι γιατροί αναζητούν το μοτίβο των μακροχρόνιων βλαβών  

Τα ιστορικά χρησιμοποιήθηκαν για να εξεταστούν τα ποσοστά των εκ νέου εισαγωγών στα νοσοκομεία, των θανάτων, και των διαγνώσεων για μια σειρά ασθενειών, του αναπνευστικού, της καρδιάς, των νεφρών, του συκωτιού καθώς και μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως μετά από ένα μέσο χρόνο 140 ημερών, σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών Covid επανήλθαν και περίπου 1 στους 8 απεβίωσε, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις άλλες ομάδες συμμετεχόντων στην έρευνα.

«Αποδεικνύεται κατηγορηματικά πως εδώ έχουμε κάτι πολύ περισσότερο από μια άκακη ασθένεια. Πρέπει να παρακολουθούμε τους ασθενείς Covid έτσι ώστε να προλαμβάνουμε από νωρίς την οργανική ανεπάρκεια». δήλωσε ο Δρ. Amitava Banerjee του University College London.

Τα ανεξήγητα συμπτώματα που παραμένουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες περιγράφονται συχνά ως «μετά-Covid σύνδρομο», αλλά οι γιατροί αναζητούν το μοτίβο των μακροχρόνιων βλαβών στα όργανα, που μπορεί να προκληθούν από τον ιό. «Μέχρι τώρα τείναμε να σκεφτόμαστε τις καρδιακές παθήσεις, τις νεφρικές παθήσεις και τον διαβήτη ως παράγοντες κινδύνου για τους ασθενείς με Covid» δήλωσε ο Banarjee «Αλλά αυτές οι ασθένειες είναι επίσης επιπλοκές του Covid».


Διαβάστε επίσης:
«Αν είχαμε ακούσει την αντιπολίτευση για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια»!
Μπορεί ο εργοδότης να σε υποχρεώσει να κάνεις τεστ για covid;
O Covid-19 κι εγώ
Μόσιαλος: Η διάρκεια της ανοσίας από τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό
εμφάνιση σχολίων