0
1
σχόλια
485
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, διόρισε υπουργό Μοναξιάς. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ψυχολογικό αλλά και οικονομικοκοινωνικό…
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
2 Μαρτίου 2021
Πανδημία, καραντίνα, απομόνωση, μοναξιά, η Ιαπωνία διόρισε υπουργό Μοναξιάς για να σταματήσει το φρενήρη ρυθμό των αυτοκτονιών εξαιτίας της πανδημίας. Η τηλεργασία και η έλλειψη κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια του covid εγκλεισμού, κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται όλο και πιο μόνοι, αγχωμένοι και ευάλωτοι.

Η απομόνωση που συνδέεται με την πανδημία κατηγορείται ως υπεύθυνη για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Αυτό, οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας στη δημιουργία του Υπουργείου Μοναξιάς.

Ακολουθώντας το προβάδισμα της Βρετανίας που πρώτη ίδρυσε το πρώτο Υπουργείο Μοναξιάς το 2018, η ιαπωνική κυβέρνηση δημιούργησε ειδικό γραφείο αντιμετώπισης της απομόνωσης. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα όρισε πρώτο υπουργό Μοναξιάς τον Τετσούσι Σακαμότο προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα εθνικής σημασίας «συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της αύξησης του ποσοστού αυτοκτονιών των γυναικών κατά την πανδημία».

Μόνο τον Οκτώβρη του 2020, η Ιαπωνία μετρά σχεδόν 900 αυτοκτονίες γυναικών, ποσοστό αυξημένο κατά 70% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με το BBC. Ο Ιάπωνας εμπειρογνώμονας  Michiko Ueda, λέει πως «πολλές γυναίκες δεν είναι παντρεμένες, πρέπει να στηρίζουν μόνες τις ζωές τους και συχνά δεν έχουν καν μόνιμη εργασία. Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι, φυσικά, χτυπιούνται πολύ πιο σκληρά».
 

Οι μοναχικοί θάνατοι, που στα ιαπωνικά ονομάζονται kodokushi, αποτελούν λόγο ανησυχίας εδώ και χρόνια και η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα  

Όμως η μοναξιά αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα στην Ιαπωνία και δεν αφορά μόνο στις γυναίκες. Σχεδόν ένας στους τέσσερις Ιάπωνες αναφέρει ότι δεν έχει έναν άνθρωπο, ούτε καν γείτονα, στον οποίο να μπορεί να βασίζεται σε δύσκολες στιγμές, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2010 από τον Mark MacKinnon στη The Globe and Mail του Τορόντο. Έτσι, πολλοί πεθαίνουν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, για αρκετό καιρό.

Οι μοναχικοί θάνατοι, που στα ιαπωνικά ονομάζονται kodokushi, αποτελούν λόγο ανησυχίας εδώ και χρόνια και η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα, καθώς ενθαρρυμένοι να παραμείνουν στο σπίτι, ηλικιωμένοι που δεν έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν στο διαδίκτυο έχουν απομονωθεί από τον έξω κόσμο.

Αλλά και οι νεότερες γενιές αγωνίζονται με τις παρατεταμένες προσπάθειες κοινωνικής απόστασης, αφού γραφεία και σχολεία είναι κλειστά. Συνολικά, 440 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και γυμνασίου αυτοκτόνησαν  τον Νοέμβριο του 2020, σημειώνοντας το υψηλότερο νούμερο από το 1980. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης χάσει τη δουλειά τους, προσθέτοντας την οικονομική πίεση στην κατάστασή τους.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και η μοναξιά της κοινωνικής απόστασης, μπορεί να είναι πολύ έντονα στην Ιαπωνία όμως δεν είναι απόντα σε άλλες χώρες. Η σημασία της πρόνοιας για την ψυχική υγεία των πολιτών είτε περνά στα ψιλά γράμματα, είτε αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα, αλλά επιβαρυντικοί για την ψυχολογία παράγοντες, όπως η κακή οικονομική κατάσταση και η συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική αλλοτρίωση, είναι όλα συμπτώματα της ίδιας ασθένειας.

 
Διαβάστε επίσης:
Οι πόλεις, οι μοναχικές
Οι εξαφανισμένοι άνθρωποι της Ιαπωνίας
ΕΡΕΥΝΑ: Πεθαίνουμε από μοναξιά
Kodokushi ή φυλακή: Η μοναξιά της Ιαπωνίας
Η πανδημία της ψυχολογικής πίεσης
εμφάνιση σχολίων