0
1
σχόλια
544
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η παραγωγή δεν επαρκεί για τις φτωχότερες χώρες Ο Καναδάς έχει παραγγείλει αρκετές δόσεις για να προσφέρει πέντε σε κάθε πολίτη τη στιγμή που η Γουινέα έχει 25, όχι χιλιάδες, 25 εμβόλια μόνο…
 
PRESS | PHOTO: UNSPLASH
25 Ιανουαρίου 2021
Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με το CEPI (Κέντρο για την Καινοτομία στην Επιδημιολογική Ετοιμότητα) και τη διεθνή οργάνωση Gavi, έχει ιδρύσει το πρόγραμμα Covax, το οποίο επιτρέπει στις 92 φτωχότερες χώρες του κόσμου να προμηθευτούν εμβόλια τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν αλλιώς. Το πρόγραμμα όμως κινδυνεύει εξαιτίας της.

Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, το Covax είχε συνάψει συμφωνίες για την αγορά δύο δις δόσεων από 5 εταιρείες, με σκοπό να αρχίσει να τις διαμοιράζει στις φτωχότερες χώρες τον Φεβρουάριο. Όμως, όπως προειδοποίησε ο δρ. Γκεμπρεγιεζούς, οι τουλάχιστον 56 συμφωνίες των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη για την απόκτηση εμβολίων, θέτουν το πρόγραμμα Covax σε κίνδυνο

Σύμφωνα με την συμμαχία οργανώσεων the People’s Vaccine Alliance, στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam, περισσότερο από το 90% των ανθρώπων σε 67 φτωχότερες χώρες είναι απίθανο να καταφέρουν να εμβολιαστούν εντός του 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα της People’s Vaccine Alliance, πολλές πλούσιες χώρες έχουν παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην επαρκεί για τις φτωχότερες χώρες. Ως παράδειγμα, ο Καναδάς έχει παραγγείλει αρκετές δόσεις για να προσφέρει πέντε σε κάθε πολίτη.

Μιλώντας στον βρετανικό ιστότοπο The Canary, ο διευθυντής της οργάνωσης Global Justice Now, Νικ Ντίαρντεν, τόνισε την άμεση ανάγκη να αφαιρεθούν οι πατέντες από τα εμβόλια για τον κορονοϊό: «Είναι άμεση ανάγκη να μοιραστούμε την τεχνολογία και να επιτρέψουμε σε όλους όσοι μπορούν να παράγουν αυτά τα εμβόλια να το κάνουν αμέσως, βοηθώντας να δημιουργηθεί η δυνατότητα παρασκευής όπου δεν υπάρχει. Το να αποτύχουμε σε αυτό –όπως κάνει η δική μας κυβέρνηση μέχρι στιγμής– είναι να βάζουμε τα εταιρικά κέρδη πάνω από τη σωτηρία ζωών. Δεδομένου ότι η παραγωγή αυτών των εμβολίων έχει γίνει με σημαντικά ποσά δημόσιας χρηματοδότησης, αυτό είναι σκανδαλώδες».
 

Χρειάζεται να γίνω ωμός», συμπλήρωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ. «Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας  

Προειδοποίηση για τον «σοβαρό κίνδυνο» να γίνουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό «άλλο ένα τούβλο στον τοίχο της ανισότητας μεταξύ τον εχόντων και των μη εχόντων αυτού του κόσμου», εξέδωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνέντευξη τύπου στις 18 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεζούς, 49 από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει στους πολίτες τους πάνω από 39 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, μόνο μία έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει 25. «Όχι 25 εκατομμύρια. Ούτε 25 χιλιάδες. Μονάχα 25», είπε ο δρ. Γκεμπρεγιεζούς.  Η χώρα στην οποία αναφέρθηκε είναι η Γουινέα, που είναι η μοναδική από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη που έχει εξασφαλίσει εμβολιασμό, με μόλις 25 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, μία εκ των οποίων πήγε στον πρόεδρο της χώρας.

«Χρειάζεται να γίνω ωμός», συμπλήρωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ. «Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας – και το τίμημα αυτής της αποτυχίας θα πληρωθεί με τις ζωές και το βιός [των ανθρώπων] στις φτωχότερες χώρες του κόσμου».

info-war.gr


Διαβάστε επίσης:
Αργεντινή: Οι πλούσιοι πληρώνουν για τα μέτρα της πανδημίας
Tο Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και το Βασικό Εισόδημα για όλους
Η αυτο-οργάνωση σώζει τις φαβέλες από την πανδημία 
Πρόσβαση στα εμβόλια: Ο καθρέφτης της ηθικής κατάρρευσης
εμφάνιση σχολίων