0
1
σχόλια
321
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Έκτακτος φόρος σε μεγάλες περιουσίες. Τουλάχιστον 11 χώρες σε Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις ανισότητες μέσω της φορολογία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: WIKIPEDIA
8 Δεκεμβρίου 2020
Έκτακτο φόρο στις μεγάλες περιουσίες αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, οι πιο φτωχοί και οι μικρές επιχειρήσεις. Ο φόρος αυτός αφορά 12.000 ανθρώπους και προβλέπεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου το 40,9% των Αργεντινών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ξεπερνά το 10%. Το ΑΕΠ της Αργεντινής αναμένεται να μειωθεί κατά 11% φέτος, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας covid-19.

Από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια του νέου φόρου, υπολογίζεται πως το 20% των εσόδων θα πάνε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, 20% για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, 15% για κοινωνικά επιδόματα, 20% για υποτροφίες φοιτητών και 25% για τις επιχειρήσεις του τομέα του φυσικού αερίου.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι αντιδράσεις: την επιβολή του επέκρινε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, επικεφαλής του φιλελεύθερου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Μαζί για την αλλαγή», ο οποίος χαρακτήρισε την έκτακτη αυτή φορολόγηση «δήμευση». Η  Αργεντίνικη Ένωση Επιχειρηματιών (AEA), καταγγέλλει πως ο νέος φόρος «επηρεάζει την ιδιοκτησία, πλήττει τις επενδύσεις, την παραγωγή και την εργασία και προκαλεί μεγάλη αποθάρρυνση» ενώ ο πρόεδρος της ισχυρής Αγροτικής Ένωσης της Αργεντινής, εξέφρασε την ανησυχία ότι ο «έκτακτος» αυτός φόρος θα γίνει μόνιμος.

Για τον Ερμάν Λέτσερ, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Πολιτικής Οικονομίας (cepa), ο φόρος αυτός δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της Αργεντινής, καθώς «τουλάχιστον 11 χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική» αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις ανισότητες μέσω της φορολογίας.

Η Αργεντινή έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και μέχρι σήμερα καταγράφει περίπου 1,5 εκατομμύριο μολύνσεις και σχεδόν 40.000 θανάτους από τον ιό. Η οικονομία της βρίσκεται διαρκώς σε ύφεση από το 2018.


Διαβάστε επίσης:
Η Αγγλία χορηγεί δωρεάν τη βιταμίνη D λόγω του Covid
Όταν ο Μαραντόνα «επαναστάτησε» υπέρ του ανθρώπου
RCEP: Ο νέος παγκόσμιος εμπορικός γίγαντας
εμφάνιση σχολίων