0
1
σχόλια
406
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Mερικοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να είναι δυστυχισμένοι»
 
DOCTV.GR
8 Ιανουαρίου 2024
Mερικοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να είναι δυστυχισμένοι, σώνει και καλά θα την βρουν τη δυστυχία σε οποιαδήποτε κατάσταση. Θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία  να επισημάνουν ακόμη και το παραμικρό λάθος, την απειροελάχιστη έλλειψη κι ύστερα θα γεμίσουν από μίσος κι εκδικητικότητα.

Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι τόσος λίγος ο χρόνος για τον καθένα μας σ' αυτήν την παράξενη ζωή για να προλάβουμε να ολοκληρωθούμε; κι ότι το να σπαταλάμε τη ζωή μας έτσι είναι σχεδόν ασυγχώρητο; Κι ότι δεν υπάρχει ποτέ τρόπος ν' ανακτήσουμε όσα θα χαθούν μ' αυτόν τον τρόπο για πάντα;

Διαβάστε επίσης: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μπουκόβσκι 

«Η λάμψη της αστραπής πίσω απ΄το βουνό» ανήκει στην τρίτη –και καλύτερη– περίοδο ενός συγγραφέα που, κυριολεκτικά, "σημάδεψε" τη σύγχρονη λογοτεχνία με την ευαισθησία και τη σκληρότητα της γραφής του. Ανέκδοτα ποιήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το θάνατο του Τσαρλς Μπουκόφσκι, το Μάρτιο του 1994, κι αποτελούν, στην ουσία, μια σύνοψη του έργου ολόκληρης της ζωής του: τα παιδιά βιώματα, ο εθισμός στο αλκοόλ, οι εφήμεροι έρωτες –συστατικά στοιχεία της "μπουκοφσκικής" λογοτεχνίας– συνυπάρχουν εδώ με την οδύνη της αρρώστιας που τον ταλάνιζε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τις συχνές επισκέψεις του στο νοσοκομείο, τις μνήμες ενός ηλικιωμένου πια άντρα απ τον πατέρα του, τις λιγοστές στιγμές γαλήνης στο πλευρό της γυναίκας του. Ποιήματα αφηγηματικά, μικρά "μαργαριτάρια" της κάθε μέρας, βγαλμένα από τη γραφίδα ενός ανθρώπου που ζούσε για να γράφει. Και μην ξεχνάτε: οι κριτικοί λογοτεχνίας, οι ίδιοι που πρώτα αμφισβήτησαν, μετά καταδίκασαν και, τέλος, ασπάστηκαν άνευ όρων την ιδιαίτερη γραφή του, υποστηρίζουν πλέον ότι ο Μπουκόφσκι υπήρξε πάνω απ όλα ποιητής. Ένας ποιητής της κάθε μέρας... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι (Henry Charles Bukowski, 16 Αυγούστου 1920 - 9 Μαρτίου 1994) ήταν Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας. Έζησε κυρίως στο Λος Άντζελες. Η πρώτη του ποιητική συλλογή Flower, Fist and Bestial Wail εκδόθηκε το 1959 σε ένα φυλλαδιάκι σε 200 αντίτυπα. Λίγο αργότερα, ο Jon Edgar Webb, ο οποίος εξέδιδε το περιοδικό The Outsider, εντυπωσιάστηκε από τα ποιήματα του Μπουκόβσκι και άρχισε να δημοσιεύει δουλειές του. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, καθώς και πολλά μικρότερα κομμάτια, και έχει αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικός για το είδος του, ενώ συχνά αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές ως η μεγάλη τους επιρροή. Ο Μπουκόβσκι αποτελεί σήμερα έναν λογοτέχνη -είδωλο λόγω του πολυεξιστορημένου βίου του αλλά και των ευπώλητων βιβλίων του.


Διαβάστε επίσης:
Ο Μπουκόβσκι είπε
Μπουκόβσκι: Η αγάπη είναι ένας σκύλος απ’ την κόλαση 
εμφάνιση σχολίων