0
1
σχόλια
305
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η κυβέρνηση παραχωρεί αιγιαλό, νησιά, βραχονησίδες, χωρίς δημοπρασία σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ακόμα και σε εξορύξεις υδρογονανθράκων
 
DOCTV.GR | PHOTO: PEXELS
25 Νοεμβρίου 2020
Με μια τροποποίηση «κρυμμένη» στο άρθρο του νόμου 2971/2001 για την παραχώρηση και χρήση του αιγιαλού, η κυβέρνηση παραχωρεί τον αιγιαλό χωρίς δημοπρασία σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις εξορύξεις, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τη διάταξη, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να παραχωρεί απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε φορείς του Δημοσίου όχι μόνο τη χρήση του αιγιαλού, αλλά και της παραλίας, του συνεχόμενου ή παρακείμενου χώρου και του πυθμένα, των παρόχθιων ζωνών, των ίδιων των νερών, του υπεδάφους του βυθού, των λιμνοθαλασσών, των λιμνών και των κοιτών των πλεύσιμων ποταμών. Η κίνηση αποτελεί χτύπημα στη δημόσια χρήση του αιγιαλού και στο φυσικό περιβάλλον.

Στη διαδικασία της αδειοδότησης –εάν περάσει η τροπολογία– δεν θα έχουν πλέον λόγο το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Γεωργίας, που είχε λόγο για έργα σε λιμένες και ποταμούς. Επίσης η παραχώρηση θα μπορεί να γίνεται για πολλούς λόγους, όπως εξορυκτικούς, ενεργειακούς, βιομηχανικούς, ερευνητικούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, αλιευτικούς κ.ά. Προβλέπεται επίσης και η εγκατάσταση σταθερών ή πλωτών εξεδρών, ανυψωτικών και φορτοεκφορτωτικών μέσων παντός είδους, όπως και η κατασκευή προβλητών και κρηπιδωμάτων.

Η παραχώρηση και χρήση του αιγιαλού για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν σκοπούς όπως η αιολική βιομηχανία, σημαίνει πως μια εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες για παράδειγμα, δεν θα είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί τα λιμάνια αλλά θα μπορεί να επιλέξει τον πλησιέστερο αιγιαλό και να τον μετατρέψει σε σημείο εκφόρτωσης. Φανταστείτε, τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για ένα νησί, για παράδειγμα.

Η τροποποίηση του άρθρου 14 του υπάρχοντος νόμου βρίσκεται «κρυμμένη» στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου και αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με παραδοσιακά ξύλινα σκάφη (!).


Διαβάστε επίσης:
PLAYER: Ο Ασκός του Αιόλου
Τα «Αιολικά Πάρκα» και οι περιοχές Natura 2000
Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή
εμφάνιση σχολίων