0
2
σχόλια
415
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στο Λάος ενδιαφέρονται εξίσου για την ευημερία και την υγεία, του ατόμου της οικογένειας, ή της κοινότητας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
4 Νοεμβρίου 2020
Ονομάζεται baci ή su khuan. Το τελετουργικό βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχουν αρκετές ψυχές ή khuan (ζωτικά αποστάγματα) στο σώμα, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν ώστε να συνεχίσει το κορμί να είναι υγιές. Ο αριθμός των ψυχών ποικίλλει ανάλογα με την εθνοτική ομάδα στην οποία ανήκει κάποιος –αλλά στο Λάος η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι ο αριθμός των ψυχών του καθένα μας είναι 32. Εάν κάποιος έχει ένα τραυματικό συμβάν στη ζωή, όπως μια φοβία ή μια αρρώστια, πιστεύεται ότι οι ψυχές μπορούν να ξεφύγουν από το σώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης ή απώλεια της όρεξης.
 

Όταν πρόκειται για ασθένεια, χρειάζεται η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων φίλων και συγγενών στην τελετή «καλής ψυχής», προκειμένου να εκφράσουν φροντίδα ή να αλληλοβοηθηθούν  

Οι τελετές baci μπορεί να αφορούν όλη την οικογένεια ή ολόκληρη την κοινότητά, ή μόνο ένα άτομο. Στον δυτικό κόσμο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ανάλογες εκδηλώσεις για έναν σπουδαστή που αποφοίτησε, ένα ζευγάρι που ανακοινώνει τη δέσμευσή του, μια οικογένεια που μετακομίζει σε ένα νέο σπίτι ή για κάποιον συγγενή που αρρώστησε.

Το τελετουργικό baci λέει μια διαφορετική ιστορία για κάθε μια από τις σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Κι όταν πρόκειται για ασθένεια, χρειάζεται η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων φίλων και συγγενών στην τελετή «καλής ψυχής» προκειμένου να εκφράσουν τη φροντίδα τους και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να θεραπευτεί. Ουσιαστικά, η τελετή έχει σκοπό να αποκαταστήσει την ισορροπία μέσα στο σώμα, αλλά το τελετουργικό χρησιμοποιείται επίσης ως προληπτικό μέτρο κατά των ασθενειών ή για να εξασφαλίσει καλοτυχία.

Η τελετή πραγματοποιείται συνήθως από έναν ηλικιωμένο του χωριού, μέσα στο σπίτι του άρρωστου. Στη μέση του δωματίου, τα μέλη της οικογένειας τοποθετούν φύλλα μπανάνας και κατιφέδες, πάνω στα οποία είναι προσαρτημένες λευκές βαμβακερές κλωστές. Μόλις ξεκινήσει η τελετή, ο πρεσβύτερος καλεί πίσω τις ψυχές που έχουν αναχωρήσει φωνάζοντας ιερά λόγια και εύχεται στο άτομο καλή υγεία και καλή τύχη. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δίνουν τις ευχές τους για καλή υγεία και τύχη, ενώ δένουν τις κλωστές γύρω από τους καρπούς του, ώστε να κρατήσουν τις νεοσύστατες ψυχές μέσα στο σώμα. Αυτές οι κλωστές πρέπει να φορεθούν για τρεις ημέρες ώστε να σφραγίσουν τον δεσμό.

Το τελετουργικό baci ενσωματώνει πρακτικές από τον βουδισμό, τον ινδουισμό, και τον ανιμαλισμό.


Διαβάστε επίσης:
Γιατί oi Φινλανδοί προτιμούν την τιμιότητα;
Οι Ισλανδοί ζουν με τη φιλοσοφία ότι «όλα θα πάνε καλά»
Ινουίτ σημαίνει Άνθρωποι
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Kάν' το όπως η Ισλανδία
εμφάνιση σχολίων