0
1
σχόλια
354
λέξεις
ΖΗΝ
Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά
 
DOCTV.GR | PHOTO: PEXELS
24 Σεπτεμβρίου 2020
Ας το παραδεχτούμε. Πόσοι από εμάς αναπνέουμε σωστά; Ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η αναπνοή για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε πώς να το κάνουμε σωστά.

Μια απλή άσκηση: Καθόμαστε ή ξαπλώνουμε αναπαυτικά και ήρεμα με την πλάτη ίσια. Βάζουμε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος. Εισπνέουμε από τη μύτη μετρώντας αργά μέχρι το 4. Νιώθουμε την κοιλιά μας να φουσκώνει με τον αέρα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον αέρα στο στομάχι για 4 χρόνους και εκπνέουμε από το στόμα, βγάζοντας όλον τον αέρα, μετρώντας πάλι μέχρι το 4. Κάνουμε 5 επαναλήψεις, 3 φορές την ημέρα. Κάθε φορά προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των αναπνοών, φτάνοντας τις 10. Tip Με συγκέντρωση και ηρεμία προσπαθούμε να γεμίσουμε με αέρα την κοιλιά. Θα το καταφέρουμε όταν δούμε το χέρι που ακουμπά στην κοιλιά να μετακινείται προς τα εμπρός (έξω).

Τι κερδίζουμε: Με αυτή την άσκηση διαφραγματικής αναπνοής μαθαίνουμε να αναπνέουμε βαθιά εγκαταλείποντας την ρηχή και γρήγορη αναπνοή που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο. Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά. Θα βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου μας, θα αυξηθούν οι αντοχές μας, ενώ θα μειωθεί και η πνευματική κούραση. Επιπλέον, η βαθιά αναπνοή βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το θωρακικό διάφραγμα είναι ένας μυς που εκτείνεται σε όλο τo κάτω μέρος του θώρακα. Το διάφραγμα χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα (καρδιά, πνεύμονες και πλευρά) από την κοιλιακή κοιλότητα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Βοηθώντας το να ανακτήσει την ελαστικότητά του με την παραπάνω άσκηση, ουσιαστικά βάζουμε τις βάσεις για μια ήρεμη και βαθιά αναπνοή που συμβάλλει όχι μόνο στην χαλάρωση, αλλά και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Μια εικόνα που θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας είναι εκείνη ενός μωρού που κοιμάται. Καθώς εισπνέει και εκπνέει η κοιλίτσα του φουσκώνει ελαφριά και υποχωρεί, η λεκάνη του κινείται ελαφρά μπρος πίσω και οι ώμοι του είναι τελείως χαλαροί.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η ενσυναίσθηση αναπτύσσεται μαζί μας καθώς μεγαλώνουμε
Το πιο υγιές χωριό του κόσμου αποτελεί οδηγό μακροζωίας
Top20: Οι τροφές με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες
εμφάνιση σχολίων