0
1
σχόλια
352
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφάσισαν με δημοψήφισμα αύξηση του κατώτατου μισθού, εξαιτίας της αυξανόμενης φτώχειας από την πανδημία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | PHOTO: SCHNÄGGLI, WIKIMEDIA COMMONS
1 Οκτωβρίου 2020
Η Γενεύη, που είδε την οικονομία της να κατρακυλά από την πανδημία καθώς βασίζεται πολύ στον τουρισμό, αποφάσισε αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι Ελβετοί ενέκριναν με δημοψήφισμα ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός να ανέρχεται κατ΄ ελάχιστον στα 3.800 ευρώ.

Την πρόταση των τοπικών συνδικάτων και των κομμάτων της Αριστεράς για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 4.086 ελβετικά φράγκα ή 3.727 ευρώ υπερψήφισαν 500 χιλιάδες ψηφοφόροι με ποσοστό 58%. Ο μισθός αυτός είναι ο υψηλότερος στον κόσμο και υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου γαλλικού. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γενεύη είχε απορριφθεί δύο φορές στο παρελθόν, το 2011 και 2014.

Παρά το γεγονός πως ο νέος ελάχιστος ωριαίος μισθός στη Γενεύη της Ελβετίας είναι πλέον περίπου 21 ευρώ, τα συνδικάτα λένε πως δεν είναι αρκετά για να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς. Ενδεικτικά, στη Γερμανία ο ελάχιστος μισθός ανά ώρα είναι 9,35 ευρώ και στη Γαλλία 10,15 ευρώ, ωστόσο, το κόστος ζωής στην Ελβετία είναι επίσης πολύ υψηλότερο, ενώ βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, έχουν υπερδιπλάσιες τιμές. Παράλληλα, υπάρχει και μεγάλη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις ιατρικές επισκέψεις και στα φάρμακα.
 

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε «σήμα αλληλεγγύης» προς τους φτωχούς προσθέτοντας πως το μέτρο θα ωφελήσει 30.000 χαμηλόμισθους, τα 2/3 των οποίων είναι γυναίκες  

«Ο Covid έδειξε ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελβετικού πληθυσμού δεν μπορεί να ζήσει στη Γενεύη. 4.000 ελβετικά φράγκα είναι το ελάχιστο για να μην πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας», δηλώνει στον Guardian ο Michel Charrat, πρόεδρος του Groupement transfrontalier européen, μιας ανεξάρτητης οργάνωσης που υποστηρίζει όσους ζουν και εργάζονται πέρα από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Ο Charrat χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως «σήμα αλληλεγγύης» προς τους φτωχούς προσθέτοντας πως το μέτρο θα ωφελήσει 30.000 χαμηλόμισθους, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με το Expatistan, η Γενεύη είναι η δεύτερη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα στην Ελβετία είναι περίπου 6.000 ευρώ ενώ οι μισοί μισθοί στην χώρα είναι πάνω και οι άλλοι μισοί κάτω από αυτό το ποσό.


Διαβάστε επίσης: 
Αναβάλλεται η αύξηση κατώτατου μισθού​
Η Ελβετία ποινικοποιεί την ομοφοβία
εμφάνιση σχολίων