0
1
σχόλια
473
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Λιγότερες αποζημιώσεις, περισσότερες ώρες εργασίας, μειωμένο δώρο Χριστουγέννων κι άλλες ρυθμίσεις κατά των εργαζομένων, προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη
 
PRESS
7 Σεπτεμβρίου 2020
Νέα αναβολή πήρε η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, δηλαδή την αύξησή του. Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού που κατατέθηκε στην βουλή. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, η διαδικασία που ήταν να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πάει πλέον για το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του Μαρτίου, το 2021.

Το ύψος του κατώτατου μισθού (τώρα είναι στα 650 ευρώ) και ημερομισθίου (τώρα είναι στα 29,04 ευρώ) πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Απλήρωτες υπερωρίες – Μειώσεις στο δώρο Χριστουγέννων: Για πρώτη φορά μετά από 100 περίπου χρόνια που καθιερώθηκαν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων και το δώρο Χριστουγέννων κι άλλες ρυθμίσεις στην Αγορά εργασίας, ανατρέπονται με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προστέθηκαν ρυθμίσεις που δημιουργούν αντεργατικό προηγούμενο που ανατρέπουν όλη την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Μετά τις μειώσεις μισθών που είδαν όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα «μισής δουλειάς-μισού μισθού» τώρα θεσμοθετείται νομικά η απλήρωτη εργασία, έστω κι εκτάκτως όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά δημιουργώντας ένα κακό «δεδικασμένο».

Επίσης για πρώτη φορά, μετά την μείωση του 13ου και 14ου μισθού το 2010 στο δημόσιο τομέα, την οποία ακολούθησε η πλήρης κατάργηση τους, μπαίνει χέρι και στο δώρο Χριστουγένων του 2020. Έτσι για φέτος το δώρο Χριστουγέννων δεν θα υπολογιστεί βάση του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που μπήκαν στα προγράμματα των 534 ευρώ, αλλά βάση των μειωμένων αποδοχών. Όπως είχαμε γράψει και στις 2 Ιουνίου 2020, σε συνέντευξή του στο Open, ο υπουργός εργασίας επιβεβαίωσε έμμεσα ότι θα μειωθούν το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, καθώς όσοι μπουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας, θα προσμετρηθεί η μείωση μισθού και στον λεγόμενο 14ο μισθό.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
- Θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου η απλήρωτη υπερωρία.
- Μπαίνει άγριο μαχαίρι στο δώρο Χριστουγέννων για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή καθώς για το διάστημα της αναστολής εργασίας, το δώρο θα υπολογίζεται με τον μισθό των 534 ευρώ.
- Ενώ η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει την δίμηνη παράταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ που έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ρύθμιση απουσιάζει!
- Αναβάλλεται εκ νέου η αύξηση του κατώτατου μισθού για την Άνοιξη του 2021
- Καταργείται το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης
- Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που προβλέπει οριζόντιες μειώσεις μισθών, μέχρι και 20%, μέχρι τέλους του έτους.
- Παρατείνονται και για τον Οκτώβριο οι αναστολές συμβάσεων για πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, τουρισμό, επισιτισμό καταδικάζοντας τους εργαζόμενους για άλλο ένα μήνα να ζήσουν με 17,8 ευρώ την ημέρα.

Πηγή: Flash
εμφάνιση σχολίων