0
1
σχόλια
372
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Αποκοιμήθηκα κάτω από τη λεπτή σκιά ενός πεύκου, μέσα στη διαχρονική, στην απόλυτη αποσύνδεση της άγριας θάλασσας». Από τον Τζον Φόουλς
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: DOCTV
15 Ιουνίου 2020
Έφθασα πάλι στη ράχη. Η θάλασσα είχε ένα μαργαριταρένιο τυρκουάζ χρώμα, τα μακρινά βουνά ένα σταχτί μπλε στην άπνοη ζέστη. Ξεχώριζα την τρεμουλιαστή πράσινη κορώνα των πεύκων γύρω από το Μπουράνι. Ήταν σχεδόν μεσημέρι όταν ήρθα από τα δέντρα στα βότσαλα της παραλίας με το εκκλησάκι. Ήταν έρημη. Έψαξα ανάμεσα στα βράχια αλλά δεν υπήρχε τίποτα και δεν ένιωθα να με παρακολουθούν.

Βούτηξα, ύστερα τσίμπησα κάτι, μαύρο ψωμί με μπάμιες και τηγανητά καλαμαράκια. Πέρα, μακριά κατά το νοτιά, ένα φαρδύ καΐκι πέρασε υπόκωφα σέρνοντας πίσω του έξι πυροφάνια σαν αγριόπαπια με τα παπιά της. Το κύμα που άνοιγε η πλώρη έκανε σκούρες πτυχές με ιριδισμούς στη βουτυρένια γαλανή επιφάνεια της θάλασσας, και αυτό ήταν όλο το απομεινάρι του πολιτισμού όταν οι βάρκες εξαφανίστηκαν πίσω από τη δυτική στεριά.

Υπήρχε το απειροελάχιστο αγκάλιασμα του διάφανου γαλάζιου νερού στις πέτρες, τα υπομονετικά δέντρα, οι μυριάδες δυναμομηχανές των εντόμων και το απέραντο τοπίο της σιωπής. Αποκοιμήθηκα κάτω από τη λεπτή σκιά ενός πεύκου, μέσα στη διαχρονική, στην απόλυτη αποσύνδεση της άγριας θάλασσας.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Τζον Φόουλς, Ο Μάγος, μτφ. Φαίδων Ταμβακάκης, εκδ. Εστία. Ο Τζον Ρόμπερτ Φόουλς (John Robert Fowles, 31 Μαρτίου 1926 – 5 Νοεμβρίου 2005) ήταν Άγγλος λογοτέχνης, που κινούταν ανάμεσα στον μοντερνισμό και τον μεταμοντερνισμό. Στα γραπτά του. Έχει επηρεαστεί από τους Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Αλπέρ Καμύ. Δίδαξε αγγλικά σε ένα σχολείο στις Σπέτσες κι εκεί εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του «Ο Μάγος» (The Magus, 1965), που έγινε αμέσως best seller. Ακολούθησε το βιβλίο «Η γυναίκα του Γάλλου υποπλοιάρχου»  (The French Lieutenant's Woman, 1969), Μεταφράστηκε σε πάνω από δέκα γλώσσες και εδραίωσε τη φήμη του Φώουλς. To 1981 διασκευάστηκε και για τον κινηματογράφο σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ και με πρωταγωνιστές τη Μέριλ Στριπ και τον Τζέρεμι Άιρονς. Ήταν άθεος και το 1998, σε δοκίμιό του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, έγραψε μεταξύ άλλων: «Η αθεΐα δεν είναι ζήτημα ηθικής επιλογής αλλά ανθρώπινης υποχρέωσης». Το 2008 οι αγγλικοί Τάιμς τον ανέδειξαν ως έναν από τους 50 σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945 και μετά.


Διαβάστε επίσης:
Αρσ. Ταρκόφσκι: Αποχαιρετώ όλους με όσους στη ζωή βρέθηκα
Ντύλαν: Να αγαπούν το ίδιο ιδεώδες
Πεκ: Η αγάπη δεν είναι αίσθημα
εμφάνιση σχολίων