0
1
σχόλια
656
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταλήξουν τα πρώτα εμβόλια στα χέρια λίγων και ισχυρών;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: PEXELS
30 Απριλίου 2020
Καθώς ο παγκόσμιος αγώνας για ένα εμβόλιο Covid-19 εντείνεται, υπάρχει μια ερώτηση που επανέρχεται ξανά και ξανά: εάν και όταν εμφανιστεί αποτελεσματικό εμβόλιο, τι μπορεί να γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα το μονοπωλήσουν οι πλούσιες χώρες του πλανήτη και θα είναι διαθέσιμο για όλους;

Η Jane Halton, πρώην υπουργός Υγείας και Οικονομικών της Αυστραλίας και νυν πρόεδρος της Συμμαχίας για τις Καινοτομίες στην Επιδημιολογική Προετοιμασία (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations CEPI), μιας παγκόσμιας οργάνωσης που επιχειρεί να κατευθύνει πόρους χρηματοδότησης σε ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη εμβολίων εναντίον αναδυόμενων μεταδοτικών ασθενειών, αναφέρει στον Guardian πως «αυτό είναι κυριολεκτικά ένα θέμα που συζητείται καθημερινά, επειδή για εμάς είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει δίκαιη πρόσβαση σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο σε όλο τον κόσμο. Η ιδέα ότι θα πάει σε όποιον πλειοδοτήσει τα περισσότερα, είναι απαράδεκτη».

«Με ανησυχεί ο εμβολιαστικός εθνικισμός. Και πλέον χρησιμοποιώ αυτήν την ορολογία όταν μιλάω με ανθρώπους», λέει η Halton, για τον κίνδυνο να μονοπωλήσουν οι πλούσιες χώρες του πλανήτη την πρόσβαση σε ένα εμβόλιο για την ασθένεια CoViD-19.
 

Σε επιδημίες του παρελθόντος, όπως αυτή του Η1Ν1 το 2009, πλούσιες χώρες προπαρήγγειλαν τεράστιες ποσότητες εμβολίων, χωρίς να αφήνουν διαθέσιμα εμβόλια για τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη  

Ο κόσμος έχει δει τι συμβαίνει όταν αφήνεται η αγορά να ρυθμίσει τη διανομή των εμβολίων. Σε επιδημίες του παρελθόντος, όπως αυτή του Η1Ν1 το 2009, πλούσιες χώρες προπαρήγγειλαν τεράστιες ποσότητες εμβολίων, χωρίς να αφήνουν διαθέσιμα εμβόλια για τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη. Σε πιο τοπικές επιδημίες, όπως αυτή του ιού Έμπολα στην Αφρική (2014-2016), η διάθεση του σχεδόν 100% αποτελεσματικού εμβολίου, αφέθηκε  στο «αόρατο χέρι» της αγοράς, αφήνοντας απ’ έξω πολλούς που δεν μπορούσαν να το αποκτήσουν. Ακόμα και καθώς ο αριθμός των θανάτων στη Δυτική Αφρική μεγάλωνε, οι μεγάλες φαρμακευτικές δεν μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τις σημαντικές απώλειες που θα αντιμετώπιζαν προσπαθώντας να βρουν ένα εμβόλιο. Ο Βρετανός εμβολιολόγος, Adrian Hill, αναφέρει ότι δεν υπήρχε απλά «μεγάλη αγορά» που να το αξίζει για τις τεράστιες εταιρείες.

Η Halton προβλέπει ότι η πίεση για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε επιτυχημένα εμβόλια θα είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι ευάλωτοι στο Covid-19. Αυτοί οι άνθρωποι εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες όπως τους ανοσοκατασταλμένους, τους γηραιότερους, αλλά και το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής. «Αυτό μας λέει λοιπόν ότι χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας», λέει η Halton.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εργάζεται για επίλυση του προβλήματος. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε μηχανισμούς για τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής. «Ψάχνουμε για εμβόλια, αλλά εάν δενσπάσουμε τα εμπόδια στη δίκαιη διανομή των προϊόντων, είτε πρόκειται για εμβόλια είτε για θεραπευτική αγωγή, θα έχουμε πρόβλημα, οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα εκ των προτέρων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Ο Adhanom Ghebreyesus.

Για τις ιδιωτικές εταιρείες, η ανάπτυξη εμβολίων θεωρείται ρίσκο, και μάλιστα εξαιρετικά δαπανηρό, με μικρή πιθανότητα επιτυχίας. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τριών υποψηφίων εμβολίων στους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής ή διανομής.

Πλέον δίνεται μεγάλη έμφαση στην ταχύτητα. Κάθε στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης εμβολίων συμπιέζεται. Η Halton λέει ότι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα εμβόλια για τον κορονοϊό,  είναι «άνευ προηγουμένου». Το ποσό των 2 δις. έχει χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και μια έρευνα για εμβόλιο στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, όπου οι ερευνητές κατάφεραν να παράξουν ένα πιθανό εμβόλιο εντός τριών εβδομάδων. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται στη διαδικασία των δοκιμών.

Η Halton, παρά τις δυσκολίες, παραμένει αισιόδοξη: «Νομίζω ότι αν εξετάσουμε όλη τη δουλειά που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τα εμβόλια, υπάρχει ελπίδα ότι θα καταλήξουμε όχι μόνο με έναν επιτυχημένο υποψήφιο - ιδανικά θα έχουμε τρεις, Ελπίζω να είναι όντως έτσι».


Διαβάστε επίσης:
Ποιες εταιρείες «μπλοκάρουν» το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Νέες μορφές εκμετάλλευσης δίχως να προβληθεί αντίσταση
ΕΡΕΥΝΑ: Ευαίσθητος ο ιός σε ήλιο, ζέστη και υγρασία
ΟΗΕ: Έρχεται «πανδημία πείνας»
εμφάνιση σχολίων