0
1
σχόλια
447
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ο κόσμος κινδυνεύει από λιμούς «βιβλικών διαστάσεων», λόγω της πανδημίας και του lockdown στην οικονομία, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Απριλίου 2020
Ο κόσμος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ασιτία «βιβλικών διαστάσεων», εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, λέει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, David Beasley και τονίχει πως «το 2020 ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο ίδιος αναφέρει ότι 821 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μακροχρόνια πείνα σε όλο τον κόσμο, ενώ μια νέα ανάλυση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δείχνει ότι ως αποτέλεσμα του COVID-19, επιπλέον 130 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν στο χείλος της πείνας έως το τέλος του 2020. «Μιλάμε για ακραίες συνθήκες, κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν δεν εξασφαλίσουμε τροφή στους ανθρώπους αυτούς, θα πεθάνουν».

Η κατάσταση είναι ζοφερή σε πολλές χώρες του κόσμου. «Στο χειρότερο σενάριο, θα μπορούσαμε να έχουμε λιμό σε περίπου 26 χώρες. Στην πραγματικότητα, ήδη σε 10 από αυτές τις χώρες έχουμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ανά χώρα που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας».
 

Ο ΟΗΕ ταυτοποίησε 55 χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιμού και εκτιμά πως κινδυνεύουν περισσότερο οι 10 χώρες που επηρεάζονται από συγκρούσεις, οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή  

Ακόμα και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, μέρη της Ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, λόγω της ξηρασίας και των ακρίδων. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ταυτοποίησε 55 χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιμού και εκτιμά πως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι δέκα χώρες που επηρεάζονται από συγκρούσεις, οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Η τέταρτη ετήσια παγκόσμια έκθεση στέκεται ιδιαίτερα στην Υεμένη, στη Συρία, στη Δημοκρατία του Κονγκό, στη Βενεζουέλα, στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στο Αφγανιστάν, στη Νιγηρία και στην Αϊτή.

Κάποιες χώρες, όπως η Αιθιοπία, στηρίζουν μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό, ενώ σε περιπτώσεις όπως του Νοτίου Σουδάν, σημαντικό ρόλο παίζει η αξία του πετρελαίου. Οι τομείς αυτοί, ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Όμως οι περισσότερες από αυτές τις χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιμετωπίσει τις χειρότερες εκδοχές της πανδημίας.  Ωστόσο, η κατάσταση του συστήματος υγείας τους συνεπάγεται ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» δηλώνει ο Beasley «επομένως ας κινηθούμε σοφά και ας δράσουμε γρήγορα. Πιστεύω ότι με την εξειδίκευση και τις συνεργασίες μας μπορούμε να συγκροτήσουμε τις ομάδες και τα προγράμματα που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η πανδημία του κοροναϊού δεν θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση με καταστροφικές διαστάσεις».

Πηγές: NY Times, AlJazeera


Διαβάστε επίσης:
Πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας
ΕΡΕΥΝΑ: Πεινάμε για ανθρώπινη επαφή
Χοσέ Μουχίκα: «Η πανδημία είναι πρόβλημα πολιτικό»
Ο εγκλεισμός ενδέχεται να έχει παρενέργειες χειρότερες από την πανδημία
εμφάνιση σχολίων