0
1
σχόλια
320
λέξεις
TECH
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως ο ιός επιβιώνει μόλις δύο λεπτά σε επιφάνειες με ήλιο
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: PEXELS
25 Απριλίου 2020
Η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι. Ο κορονοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται σε ήλιο, ζέστη και υγρασία, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία. Όμως σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες. Μάλιστα όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου (πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου), ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ λιγότερο από δύο λεπτά.
 

«Το πιο σημαντικό εύρημα ως τώρα, είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα»  

Αυτά δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας. «Το πιο σημαντικό εύρημα ως τώρα, είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιαν.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορονοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αντίστοιχων ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, γίνεται λιγότερο μολυσματική. Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη, όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν τελικά οι κλιματικές συνθήκες.


Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη διαδήλωση στην εποχή της κοινωνικής απόστασης
Πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας
ΕΡΕΥΝΑ: Πεινάμε για ανθρώπινη επαφή
εμφάνιση σχολίων