0
1
σχόλια
375
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Γυναικοκτονίες, επίταξη ξενοδοχείων για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ο μυστικός κωδικός που ζητάνε οι κακοποιημένες γυναίκες στο φαρμακείο…
 
DOCTV.GR
2 Απριλίου 2020
Έτσι λένε στην Αργεντινή, μετά από 10 μέρες καραντίνας, 12 γυναικοκτονίες και 8 καταγγελθείσες απόπειρες. Το Σάββατο μόνο, καταγράφηκαν 5 γυναικοκτονίες. Ανάμεσα τους, μάνα και κόρη, η Cristina 40 χρονών και η Ada, 7, που βρέθηκαν θαμμένες στον κήπο του σπιτιού τους. Προτού κηρυχθεί η καραντίνα, η Cristina είχε κινήσει διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά του κακοποιητικού της συντρόφου. Από τις 20 Μάρτη και μετά, υποχρεώθηκε να συγκατοικεί μαζί του, χωρίς δυνατότητα φυγής.

Στην Αργεντινή οι καταγγελίες για έμφυλη βία έχουν μειωθεί κατά 70%, κάτι που φανερώνει ότι τα θύματα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο νομικό μηχανισμό προστασίας. Μειωμένες είναι και οι κλήσεις στις γραμμές στήριξης, καθώς είναι αδύνατο μια γυναίκα να καλέσει για να καταγγείλει την βία, με τον κακοποιητή σύντροφο δίπλα της.

Στην Ισπανία μετράμε 11 γυναικοκτονίες τις ημέρες της καραντίνας, αλλά σήμερα το φεμινιστικό κίνημα κατέγραψε μία νίκη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει ξενοδοχεία προκειμένου να στεγαστούν οι επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, αφού οι ξενώνες έχουν ήδη γεμίσει.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε την επίταξη ξενοδοχείων, αλλά και το άνοιγμα 20 νέων κέντρων ημέρας για κακοποιημένες γυναίκες. Επίσης, εγκρίθηκε έκτακτη χρηματοδότηση του 1 εκ. ευρώ για τις οργανώσεις που στηρίζουν επιζώσες.
 

Και στις δύο χώρες η κωδική ονομασία «Μάσκα 19» στα φαρμακεία είναι το σύνθημα για να καταλάβει ο/η φαρμακοποιός, ότι η γυναίκα μπροστά του/της ζητάει βοήθεια ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας  

Στην Ελλάδα, που μετράμε ήδη 3 αδερφές μας δολοφονημένες εν μέσω καραντίνας, παρατηρήθηκε μείωση στις κλήσεις που δέχεται το 15900, ο αριθμός 24ωρης βοήθειας, αφού είναι αδύνατον να καλέσεις όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή.

Δίκτυα προστασίας σε κάθε γειτονιά.
Δυνατότητα οnline έκκλησης σε βοήθεια.
Εκδίκαση των υποθέσεων έμφυλης βίας. Καμία αναβολή.
Ενίσχυση τώρα των κρατικών δομών υποστήριξης.
Ασφαλή στέγη για όλες/όλα!

Στη φωτογραφία μηνύματα που κρεμούν στα μπαλκόνια τους οι φεμινίστριες στην Αργεντινή, μαζί με το σύνθημα «Εμένα δε με προστατεύει ο μπάτσος. Με προστατεύουν οι γειτόνισσες μου».

Το κίνημα Καμία Ανοχή στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την άμεση ενίσχυση των δομών προστασίας από την έμφυλη ή/και ενδοοικογενειακή βία. Υπογράψτε εδώ.

Via Καμία Ανοχή


Διαβάστε επίσης:
Τα καλάθια της αλληλεγγύης από τη Νάπολη
Μέρες ευπάθειας
«Η οικονομία μπορεί να αναστραφεί. Μα οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν στη ζωή»
εμφάνιση σχολίων