0
1
σχόλια
390
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Γκέιτς κατά Τραμπ: «Δεν μπορούνε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αγνοήσουμε τα θύματα του ιού. Είναι πολύ ανεύθυνο για κάποιον να προτείνει κάτι τέτοιο»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
30 Μαρτίου 2020
Ο Μπιλ Γκέιτς καυτηρίασε προτάσεις που ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τράμπ, οι οποίοι λένε να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις παρά την επιδημία του Covid-19, τονίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση θα ήταν «πολύ ανεύθυνη». Ο Γκέιτς δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τον Τραμπ, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκέφτεται να χαλαρώσει σύντομα τα μέτρα της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» της χώρας προκειμένου να κινηθεί ξανά η οικονομία της.

«Δεν υπάρχει πραγματικά μέση λύση και είναι πολύ δύσκολο να πούμε στους ανθρώπους: «Πηγαίνετε στα εστιατόρια, πηγαίνετε να αγοράσετε καινούργια σπίτια, αγνοείστε το σωρό από σώματα στη γωνία. Θέλουμε να συνεχίσετε να ξοδεύετε επειδή υπάρχει ίσως κάποιος πολιτικός που σκέφτεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι το μόνο που μετράει», δήλωσε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στα TED. «Είναι πολύ ανεύθυνο για κάποιον να προτείνει κάτι τέτοιο».

Ο Τραμπ δήλωσε πρόθυμος να ανοίξει ξανά την αμερικανική οικονομία στα μέσα Απριλίου, παρότι τα κρούσματα και οι νεκροί στις ΗΠΑ ολοένα και αυξάνονται. «Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις δουλειές του», ανέφερε μάλιστα σε ανάρτησή του, σημειώνοντας ότι «η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από το πρόβλημα». Πρότεινε μάλιστα ότι αυτό το μεσαίο αυτή η μέση λύση θα ήταν πράγματι δυνατή, αφήνοντας μερικούς υγιείς ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους και κρατώντας παράλληλα πιο ευάλωτους εργαζομένους στα σπίτια τους.
 

«Χρειάζεται απομόνωση 6-10 εβδομάδων. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών και της οικονομικής ζημιάς»  

«Το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πραγματικά δραματικό», δήλωσε ο Γκέιτς «αλλά την οικονομία μπορούμε να την επαναφέρουμε. Τις ανθρώπινες ζωές όμως, όχι». Επίσης τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να αποφύγουν το κλείσιμο επιχειρήσεων, κυρίως επειδή άργησαν να λάβουν μέτρα. «Χρειάζεται απομόνωση 6-10 εβδομάδων. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών και της οικονομικής ζημιάς».

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει διαθέσει ήδη 100 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της επιστήμης γύρω από την πανδημία. Αυτό το μήνα, ο ίδιος ο Γκέιτς παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft, το οποίο ίδρυσε, και πλέον ασχολείται αποκλειστικά με τις δράσεις του φιλανθρωπικού οργανισμού.


Διαβάστε επίσης:
Η εποχή των τεράτων
Πως βιώνουν οι υπέρ-πλούσιοι την εποχή του ιού;
Ο Τραμπ κινδυνεύει να κοπεί από τα ΜΜΕ λόγω δηλώσεων -fake news
εμφάνιση σχολίων