0
1
σχόλια
298
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα από τα σπανιότερα αρχαία δέντρα του πλανήτη κινδυνεύει με αφανισμό
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
19 Μαρτίου 2020
Cederberg, Νότια Αφρική. Στα τραχιά και όμορφα βουνά Cederberg στο δυτικό Cape Cape της Νότιας Αφρικής ζει από ένα από τα σπανιότερα δέντρα στον πλανήτη: ο κέδρος Clanwilliam δεν ζει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Αυτό το εικονικό είδος προέκυψε πριν από 225 εκατομμύρια χρόνια και επέζησε την τελευταία εποχή των παγετώνων. Αλλά σήμερα το μέλλον του εξαρτάται από την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν περίπου 13.500 κέδροι Clanwilliam που απομένουν στην άγρια φύση.

Κάποτε αυτή η περιοχή είχε «λεωφόρους» κέδρων, αλλά σήμερα αυτά τα αρχαία, ιερά δέντρα προσπαθούν να επιβιώσουν κυρίως ψηλά στα βουνά, ανάμεσα σε βράχους. Κάποτε τα έκοβαν για ξυλεία, σήμερα λόγω της αλλαγής του κλίματος υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερες βροχοπτώσεις και τα νεαρά δέντρα παλεύουν να επιβιώσουν χωρίς νερό.

Σε μια προσπάθεια να σώσει το είδος, ο τοπικός οργανισμός CapeNature έχει αναπτύξει ένα σχέδιο φύτευσης δένδρων. Είναι μια λεπτή διαδικασία που αρχίζει με τη συγκομιδή των σπόρων. Οι σπόροι στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη διάδοση των κέδρων στα φυτώρια πριν την φύτευση τους σε βραχώδεις περιοχές όπου αναπτύσσονται φυσικά.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να περάσουμε ψηλά στο βουνό. Δεν υπάρχουν δρόμοι, οπότε πρέπει να φέρουμε ό, τι χρειαζόμαστε. Σε κάποια μέρη πρέπει να μεταφέρουμε το νερό για να ποτίσει τα σπορόφυτα…» Αλλά η ζωή δεν είναι εύκολη για ένα δενδρύλλιο κέδρου. Τα τρωκτικά αγαπούν να τρώνε τους νέους βλαστούς των δέντρων και η φωτιά αποτελεί σημαντική απειλή.

Τα δέντρα φυτεύονται σε «waterboxxes» - πλαστικά δοχεία που συλλέγουν το νερό όταν βρέχει και αργά το απελευθερώνουν στις ρίζες του δέντρου. Τα κουτιά νερού παρέχουν νερό για τα δέντρα όλο το χρόνο.

Το CapeNature έχει φυτέψει 13.000 δέντρα μέχρι σήμερα. Μόνο το 10% των δένδρων που φυτεύονται στην έρημο θα επιβιώσουν, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητές τους…


Διαβάστε επίσης:
Έσσε: Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή
Αποπλαστικοποιημένη ζω(ν)η 
εμφάνιση σχολίων