0
1
σχόλια
231
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Με αυτό το ποίημα του Τζον Ντόν ξεκινάει ο Χέμινγουει το μυθιστόρημά του Για ποιον χτυπά η καμπάνα
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: TOM FISK, PEXELS
17 Μαρτίου 2020
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς.

Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου.

Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα.
Χτυπάει για σένα».


Ο Χέμινγουει ξεκινάει με το ποίημα του Τζον Ντoν το μυθιστόρημά του Για ποιον χτυπά η καμπάνα και δανείζεται από αυτό και τον τίτλο του. Ο Τζον Ντον (1572-1631) ήταν Άγγλος ποιητής και θεολόγος μυστικιστής. Σπούδασε σε εξαιρετικά σχολεία και κολέγια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Οξφόρδη. Το 1601 αποκαλύφθηκε ο μυστικός του γάμος με την Ann More και φυλακίστηκε γι΄αυτό, ενώ για πολλά χρόνια προσπάθησε να επανακτήσει τη χαμένη του τιμή. Το 1615, χειροτονήθηκε ιερέας. Στη συνέχεια, αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και, το 1621, έγινε Κοσμήτωρ του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον θάνατό του, το 1631. Είναι φημισμένος για τα ποιήματά του και για τα κηρύγματα που εκφωνούσε στο ποίμνιό του, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, και για τα οποία, μάλλον, ο ίδιος επιθυμούσε και προσδοκούσε να μνημονεύεται.


Διαβάστε επίσης: Ο Χέμινγουει είπε
εμφάνιση σχολίων