0
1
σχόλια
648
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που μπορεί να γελάει, αν και έχει τους λιγότερους λόγους για να το κάνει». Αφορισμοί από τον μεγάλο συγγραφέα του 20ου αιώνα

 
DOCTV.GR
21 Ιουλίου 2022
«Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιον είναι να τον εμπιστευτείτε».

«Το θάρρος είναι η χάρη που δείχνει κανείς όταν βρίσκεται σε πίεση»

«Η ζωή δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Ποτέ μην αποθαρρύνεστε. Είναι το μυστικό της επιτυχίας μου. Δεν έχω πτοηθεί ποτέ. Ποτέ μην δείχνετε αποθαρρυμένοι μπροστά σε άλλους».

«Τι σημαίνει να είσαι ανώτερος από τον διπλανό σου, από μόνο του δεν έχει τίποτα το άριστο, τίποτα το ευγενές. Η πραγματική αριστεία είναι να είμαστε ανώτεροι από εκείνον τον εαυτό που αφήσαμε πίσω μας».

«Η ευτυχία είναι κάτι που σπάνια συναντάω σε ευφυείς ανθρώπους».

«Η πρώτη πανάκεια για ένα αποπροσανατολισμένο έθνος είναι το χρήμα∙ η δεύτερη είναι ο πόλεμος. Και τα δύο προσφέρουν μια προσωρινή ευμάρεια∙ και τα δύο προκαλούν μόνιμη καταστροφή. Και τα δύο είναι το καταφύγιο των καιροσκόπων της πολιτικής και της οικονομίας».

«Αν επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει αστεία, οι άνθρωποι δεν σε παίρνουν στα σοβαρά. Αλλά αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είναι που δεν καταλαβαίνουν, ότι στην ζωή υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν θα αντέχαμε χωρίς την αίσθηση του χιούμορ».

«Η ευτυχία δεν είναι τίποτα παραπάνω από καλή υγεία και κακή μνήμη».

«Υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων: αυτοί που είναι εύκολο να είσαι μαζί τους, αλλά εξίσου εύκολο να είσαι χωρίς αυτούς και αυτοί που είναι δύσκολο να είσαι μαζί τους, αλλά αδύνατο να ζήσεις χωρίς αυτούς».

 «Εάν δύο άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον το τέλος τους δεν θα είναι ευτυχισμένο».

«Από όλα εκείνα που έχουν συμβεί και από εκείνα που συμβαίνουν τώρα, όπως τα ξέρουμε, και απ΄όλα εκείνα που γνωρίζετε αλλά κι εκείνα που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε, επινοείτε κάτι που δεν είναι μια απλή αναπαράσταση, αλλά κάτι εντελώς νέο, πιο αληθινό απ΄οτιδήποτε αληθινό και ζωντανό υπάρχει και εσείς του δίνετε ζωή∙ αν το κάνετε καλά θα του χαρίσετε την αθανασία».

 «Κανένα όπλο δεν έλυσε ποτέ κανένα ζήτημα ηθικής. Το όπλο επιβάλλει τη λύση αλλά δεν εγγυάται ότι η λύση αυτή είναι δίκαιη».

«Υπάρχουν πράγματα χειρότερα από τον πόλεμο: η δειλία, η προδοσία και η ιδιοτέλεια».

«Το ηθικό σε κάνει να αισθάνεσαι καλά αφού το κάνεις, το ανήθικο σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα αφού το κάνεις» .

«Τι μπορεί να βλάψει έναν συγγραφέα; Η πολιτική, οι γυναίκες, η φιλοδοξία, το χρήμα και τα ποτά. Επίσης, η έλλειψη πολιτικής, γυναικών, φιλοδοξίας, χρήματος και ποτού».

«Ο πόλεμος είναι παντού και πάντα ένα έγκλημα, όσο αναγκαίος κι αν είναι, όσες αιτίες κι αν βρίσκουμε για να τον κάνουμε».

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου».

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που μπορεί να γελάει, αν και έχει τους λιγότερους λόγους για να το κάνει».

«Έμαθα να μην αδειάζω το πηγάδι της έμπνευσής μου, αλλά να σταματώ μόλις καταλάβω ότι υπάρχει ακόμη κάτι εκεί μέσα, στον πάτο του πηγαδιού. Έτσι άφηνα το πηγάδι να ξαναγεμίσει από την πηγή με την οποία το γέμιζα».

«Αυτό πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε  στην καλύτερη στιγμή μας – να επινοήσουμε τα πάντα – αλλά πρέπει να το κάνουμε τόσο αληθινά, ώστε αργότερα αυτό να συμβεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο».


Βρείτε τα βιβλία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε ειδκές τιμές εκεί.

O Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ (21 Ιουλίου 1899 - 2 Ιουλίου 1961) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο, με ζωή περιπετειώδη και πολυτάραχη όσο αποτυπώνεται στα βιβλία του. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης Χαμένης των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 
εμφάνιση σχολίων