0
1
σχόλια
539
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Βρετανός μουσικός γράφει μια επιστολή με τίτλο «Προς τους Ευρωπαίους φίλους μου» και είναι σημαντική
 
DOCTV.GR
8 Φεβρουαρίου 2020
Μετά της έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Brian Eno δημοσιεύει την παρακάτω επιστολή στο πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό κίνημα δημοκρατών, Diem 25, απευθύνοντας έκκληση να μην κάνουμε «το ηλίθιο λάθος που κάναμε εμείς», κι ελπίζοντας πως η Αγγλία θα συναντηθεί ξανά με την Ευρώπη σε λίγες γενιές από σήμερα.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρ΄όλο που η χώρα μου πήρε την παράλογη, παιδιάστικη και πιθανότατα αυτοκτονική απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρώπη, παραμένω περήφανος που είμαι Ευρωπαίος, και περήφανος για το μεγάλο κοινωνικό πείραμα που αντιπροσωπεύει η Ε.Ε. Στο δικό μου μυαλό είμαι ακόμα στην Ευρώπη και εκεί θα παραμείνω. Για την Αγγλία αυτό έλαβε τέλος και οι επόμενες γενιές θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Αλλά σας γράφω επειδή θέλω να μοιραστώ μαζί σας τι συνέβη στην Αγγλία. Προφανώς γνωρίζετε τα περισσότερα από τα συστημικά συστατικά: διεφθαρμένος και ψευδολόγος Τύπος στα χέρια μιας χούφτας υπερπλουσίων. Μια εξοργιστική και προσεκτικά καλλιεργημένη ψευδαίσθηση ενός Αυτοκρατορικού παρελθόντος. Ένα μηντιακό τοπίο που στηρίζεται στις εντυπώσεις και στα κλικς και συνεπώς μεγιστοποιεί τις εκλογικές πιθανότητες παλιάτσων όπως ο Τραμπ και ο Τζόνσον. Ένα σοσιαλμηντιακό οικοσύστημα που ευνοεί την πόλωση αντί της συναίνεσης και μια σειρά αδιάφορων πολιτικών που προφανώς δεν είχαν τα φόντα να κατανοήσουν οποιοδήποτε από αυτά τα συστημικά προβλήματα.

Αλλά υπήρχε και κάτι άλλο, και αυτός είναι ο λόγος που σας γράφω: Όλοι εμείς που αυτοαποακαλούμαστε προοδευτικοί ή σοσιαλιστές ή δημοκράτες, δεν δώσαμε τη δέουσα προσοχή. Οι περισσότεροι δεν πήραμε καν χαμπάρι ότι για τους εργαζόμενους οι συνθήκες χειροτέρευαν χρόνο με το χρόνο. Και δεν αντιληφθήκαμε ότι οι σκουπιδοφυλάδες ρίχνανε το φταίξιμο γι αυτή την χειροτέρευση στα θύματα – τους μετανάστες, τους φτωχούς, τους δημόσιους υπάλληλους, τους δασκάλους, τους ξένους – και πάνω απ΄όλα στην Ε.Ε. Και δεν το αντιληφθήκαμε γιατί εμείς δε ζοριζόμασταν τόσο – είχαμε τα iPhones μας και τα apps μας, τις αγορές μας απ΄το Amazon, φτηνές πτήσεις προς τα νησιά και όλους αυτούς τους τρόπους να σκοτώνουμε το χρόνο μας. Και την ίδια ώρα, είχε ξεκινήσει μια επανάσταση.
 

«Ευρωπαίοι φίλοι μου, σας απευθύνω έκκληση: Μην κάνετε το ηλίθιο λάθος που κάναμε εμείς. Μη θεωρείτε γραφικούς τους Τράμπ και τους Τζόνσον, γιατί στο τέλος θα σας κάνουν μια χαψιά»  

Δεν αντιληφθήκαμε την επανάσταση επειδή πάντα πιστεύαμε ότι εμείς ήμασταν οι επαναστάτες. Η επανάσταση ήρθε και μας βρήκε ξαπλωμένους στον καναπέ να χαζεύουμε Netflix. Είμαι βέβαιος ότι και στις δικές σας χώρες θα αρχίσουν καμπάνιες εξόδου απ΄ την Ε.Ε., αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Ε.Ε. είναι εύκολος στόχος για φερέλπιδες πολιτικούς: Θες να γίνεις φίρμα στην πολιτική; Βρες ένα πρόβλημα, χρέωσέ το στην Ε.Ε. και μετά καβάλα το κύμα του Εθνικισμού, με όλη τη βοήθεια που θα σου προσφέρουν απλόχερα τα πρόθυμα ΜΜΕ.

Ευρωπαίοι φίλοι μου, σας απευθύνω έκκληση: Μην κάνετε το ηλίθιο λάθος που κάναμε εμείς. Μη θεωρείτε γραφικούς τους Τράμπ και τους Τζόνσον, γιατί στο τέλος θα σας κάνουν μια χαψιά. Αν θέλουμε μια ενωμένη Ευρώπη για να επιβιώσουμε, τώρα είναι η ώρα να την υπερασπιστούμε. Συζητώντας γι’ αυτή. Στοχαζόμενοι πάνω σ΄αυτή. Κάνοντάς την καλύτερη. Κάνοντάς τη να λειτουργεί.  Σας εύχομαι καλή τύχη κι ελπίζω να ξανασυναντηθούμε καμιά δυο γενιές αργότερα.


Διαβάστε επίσης:
Ο Brian Eno για την ανισότητα
Eno: «Μη βρείτε δουλειά»
Η Γάζα και η απώλεια του πολιτισμού
εμφάνιση σχολίων