0
1
σχόλια
337
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μετά την γενική κατακραυγή, ο κολοσσός αναγκάστηκε να αποσύρει στολίδια και άλλα αντικείμενα που έδειχναν εικόνες από τα στρατόπεδα θανάτου
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
3 Δεκεμβρίου 2019
Το Amazon επέκρινε το Μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου και χιλιάδες κόσμος στο διαδίκτυο, για την απόφαση να πουλήσει χριστουγεννιάτικα στολίδια με φωτογραφίες του άλλοτε ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Το Μουσείο του Άουσβιτς, που διαχειρίζεται το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία, είχε αναρτήσει σχετικές φωτογραφίες από τα προϊόντα, μεταξύ των οποίων ένα κεραμικό «χριστουγεννιάτικο στολίδι» στο οποίο εικονίζεται βαγόνι τρένου που μετέφερε Εβραίους στους θαλάμους αερίων, ένα ανοιχτήρι κρασιού με εικόνες από το στρατόπεδο του θανάτου και ένα mouse-pad για τη «σφαγή» του Μπιρκενάου. Παράλληλα σημείωσε το «αυτονόητο»: πως «η πώληση αυτών των χριστουγεννιάτικων στολιδιών με εικόνες από το Άουσβιτς, είναι μάλλον ασεβής προς τη μνήμη των θυμάτων».
 
Η έκκληση του Μουσείου στο twitter και η γενική κατακραυγή στα social media, ανάγκασαν την amazon να αποσύρει τα «χριστουγεννιάτικα στολίδια» και άλλα εμπορεύματα με εικόνες από το Άουσβιτς, που πωλούνταν στο ηλεκτρονικό της κατάστημα. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Amazon αναφέρει πλέον ότι «όλοι οι πωλητές πρέπει να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές πώλησής μας» ενώ δηλώνει πως με όσους δεν συμμορφωθούν θα διακοπεί η συνεργασία. Αν και καλύτερα θα ήταν να μην είχαν επιτρέψει την πώλησή τους εξαρχής.
 
Η ναζιστική Γερμανία δημιούργησε το συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης αφού κατέλαβε την Πολωνία, στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Άουσβιτς εξοντώθηκαν πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, ενώ πλέον έχει μετατραπεί σε σύμβολο του Ολοκαυτώματος.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: 1 στους 2 μαθητές αγνοεί το Άουσβιτς
Οι ρίζες του Ναζισμού στην Ευρώπη
εμφάνιση σχολίων