1
1
σχόλια
663
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η ομιλία του κατά την παραλαβή βραβείου από την ADL, που έγινε δικαιολογημένα viral
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Νοεμβρίου 2019
«Οι τεχνολογικοί γίγαντες είναι η μεγαλύτερη μηχανή προπαγάνδας στην ιστορία». Ο ηθοποιός και ακτιβιστής Sacha Baron Cohen καταγγέλλει το facebook και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως Twitter, YouTube και Google ως «τη μεγαλύτερη μηχανή προπαγάνδας στην ιστορία». Λέει μάλιστα πως είναι και υπεύθυνοι για την αύξηση των «δολοφονικών επιθέσεων εναντίον θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων», υποστηρίζοντας μάλιστα πως σε άλλες εποχές, το Facebook θα είχε διαφημίσεις ακόμα κι από τον Χίτλερ, προσθέτοντας πως τα social media δεν κάνουν τίποτα, προκειμένου να αποτρέψουν τη διάδοση της ρητορικής του μίσους, αλλά και των ψευδών ειδήσεων.

Ο Cohen βραβεύτηκε από την Anti-Defamation League, μια MKO για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Μίλησε στη συνάντηση κορυφής και του δόθηκε το διεθνές βραβείο ηγεσίας του οργανισμού. Στην ομιλία του, τόνισε τα εξής:

«Τα εγκλήματα μίσους αυξάνονται, καθώς και οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Όλο αυτό το μίσος και η βία διευκολύνεται από μια χούφτα εταιριών διαδικτύου που ανήκουν στη μεγαλύτερη μηχανή προπαγάνδας στην ιστορία».
 

Οι ψεύτικες ειδήσεις ξεπερνούν τα πραγματικά νέα, επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι τα ψέματα εξαπλώνονται γρηγορότερα από την αλήθεια  

«Σε ολόκληρο τον κόσμο, δημαγωγοί απευθύνονται στα χειρότερα ένστικτά μας. Θεωρίες συνωμοσίας, που κάποτε ήταν στο περιθώριο, τώρα γίνονται κυρίαρχη τάση. Οι αλγόριθμοι που έχουν αυτές οι πλατφόρμες ενισχύουν σκόπιμα ιστορίες που προσελκύουν τα βασικότερα ένστικτα μας και που προκαλούν οργή και φόβο. Η δημοκρατία που βασίζεται στις αλήθειες υποχωρεί. Και η απολυταρχία, που εξαρτάται από τα διαδεδομένα ψέματα, παίρνει το προβάδισμα. Τα εγκλήματα μίσους εκτινάχθηκαν, όπως οι δολοφονικές επιθέσεις σε θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες.

Αυτός είναι ο λόγος που το YouTube συνέστησε βίντεο από τον συνωμοσιογράφο Alex Jones δισεκατομμύρια φορές. Οι ψεύτικες ειδήσεις ξεπερνούν τα πραγματικά νέα, επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι τα ψέματα εξαπλώνονται γρηγορότερα από την αλήθεια. Αν το πληρώσετε, το Facebook θα τρέξει οποιαδήποτε πολιτική διαφήμιση, ακόμα κι αν είναι ψέμα. Κάτω από αυτή τη λογική, αν το Facebook υπήρχε γύρω στη δεκαετία του 1930, θα είχε επιτρέψει στον Χίτλερ να δημοσιεύσει διαφημίσεις 30 δευτερολέπτων για τη «λύση» του στο «εβραϊκό πρόβλημα».
 

Ήρθε η ώρα να καλέσουμε αυτές τις εταιρείες να φερθούν όπως πρέπει. Είναι οι μεγαλύτεροι εκδότες στην ιστορία και γι αυτό πρέπει πράξουν ανάλογα  

Ο Baron Cohen συνέχισε την επίθεση στον Mark Zuckerberg και αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό «προπύργιο ελεύθερης έκφρασης» που έχει δώσει ο ιδρυτής του Facebook στην πλατφόρμα. Επέκρινε επίσης την απόφαση του να μην αφαιρέσει τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, λέγοντας: «Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους και αποδεικτικά στοιχεία για το Ολοκαύτωμα - είναι ένα ιστορικό γεγονός. Και η άρνησή του δεν είναι τυχαία. Όσοι αρνούνται το Ολοκαύτωμα έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν κι άλλους να κάνουν το ίδιο».

«Ήρθε η ώρα να καλέσουμε τελικά αυτές τις εταιρείες να φερθούν όπως πρέπει. Είναι οι μεγαλύτεροι εκδότες στην ιστορία και γι αυτό πρέπει πράξουν ανάλογα και να τηρούν τα βασικά πρότυπα και πρακτικές όπως κάνουν κάθε μέρα οι εφημερίδες, τα περιοδικά και οι τηλεοπτικές ειδήσεις».

«Οι μεγάλες εταιρείες του Ίντερνετ μπορούν πλέον να θεωρηθούν υπεύθυνες για τους παιδόφιλους που χρησιμοποιούν τα sites τους για να στοχεύσουν παιδιά. Προτείνω να τις κρίνουμε επίσης υπεύθυνες για όσους χρησιμοποιούν τα sites τους με σκοπό να υποστηρίξουν τις μαζικές δολοφονίες παιδιών λόγω της φυλής ή της θρησκείας τους. Και ίσως τα πρόστιμα δεν αρκούν.

Ίσως ήρθε η ώρα να πείτε στον Mark Zuckerberg και στους διευθύνοντες συμβούλους αυτών των εταιρειών: έχετε ήδη επιτρέψει σε μια ξένη δύναμη να παρέμβει στις εκλογές μας. Έχετε επίσης διευκολύνει μια γενοκτονία στη Μιανμάρ. Αν κάνετε ξανά κάτι τέτοιο, θα πάτε στη φυλακή».

«Ο απώτερος στόχος της κοινωνίας θα έπρεπε να είναι να μην μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι για αυτό που είναι: για την καταγωγή τους, για το ποιον αγαπούν ή το πώς προσεύχονται. Αν αυτό γίνει ο στόχος μας, αν βάλουμε τις αλήθειες πάνω από το ψέμα, την ανοχή πάνω από την προκατάληψη, τότε ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μεγαλύτερη μηχανή προπαγάνδας στην ιστορία».


Διαβάστε επίσης:
Το Fb δεν θέλει να διαβάζουμε νέα από την Παλαιστίνη
«Τα social media σας προγραμματίζουν»
«Χρησιμοποίησαν το fb για προπαγάνδα»
εμφάνιση σχολίων