0
1
σχόλια
264
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το Facebook παραδέχεται πως κυβερνήσεις το έχουν χρησιμοποιήσει με σκοπό την χειραγώγηση της κοινή γνώμης
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
5 Μαΐου 2017

Το Facebook δήλωσε δημοσίως ότι κυβερνήσεις έχουν εκμεταλλευτεί την πλατφόρμα του ώστε να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες -γιαπαράδειγμα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία- και δεσμεύτηκε να καταργήσει τέτοιες «διαδικασίες ενημέρωσης», όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε έκθεση που δημοσίευσε, παρουσίασε με αρκετές λεπτομέρειες τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμοί με σκοπό να διαδώσουν παραπλανητικές πληροφορίες για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Αυτές οι προσπάθειες ξεπερνούν τις «ψευδείς ειδήσεις», αναφέρει η έκθεση, αφού περιλαμβάνουν τη στοχοποιημένη συλλογή δεδομένων αλλά και τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών οι οποίοι χρησιμοποιούνται με σκοπό να ενισχύσουν μια συγκεκριμένη άποψη και να προκαλέσουν σύγχυση.

Στην προσπάθειά του να περιορίσει τέτοιες λειτουργίες πληροφόρησης, το Facebook ανέστειλε 30.000 λογαριασμούς στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν προτεραιότητα της η απομάκρυνση ύποπτων λογαριασμών με συχνά ποσταρίσματα και μεγάλο κοινό.

«Αναγνωρίζουμε ότι, στο σημερινό περιβάλλον πληροφοριών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της επικοινωνίας -όχι μόνο σε περιόδους πολιτικών γεγονότων, όπως οι εκλογές αλλά και στην καθημερινή έκφραση», αναφέρει η έκθεση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος όταν κακόβουλοι παράγοντες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το Facebook με σκοπό να παραπλανήσουν τους πολίτες και να διαδώσουν μη αυθεντικές πληροφορίες».

Το Facebook υποσχέθηκε να παρακολουθεί τις προσπάθειες χειραγώγησης στην πλατφόρμα, να αναπτύξει νέους τρόπους εντοπισμού ψεύτικων λογαριασμών, να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο σχετικά με το πώς θα διατηρούν τις πληροφορίες τους με ασφάλεια και να υποστηρίξει προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών γύρω από την παιδεία στα μέσα επικοινωνίας.
 
εμφάνιση σχολίων