0
1
σχόλια
332
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Aρχηγός της φυλής των Guajajara, γνωστός και ως «Λύκος» της Βραζιλίας. Πυροβολήθηκε από παράνομους υλοτόμους
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
6 Νοεμβρίου 2019
Ένας αυτόχθονας αρχηγός φυλής της Βραζιλίας, μέλος ομάδας που φρουρούσε το δάσος, σκοτώθηκε σε μια ενέδρα από παράνομους υλοτόμους του Αμαζονίου. Ο Paulo Paulino Guajajara, ή αλλιώς «Lobo» (που στα Πορτογαλικά σημαίνει Λύκος) ήταν μέλος της φυλής Guajajara που διαμένουν στη βόρεια Βραζιλία. Η σύγκρουση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εισβολών από παράνομους υλοτόμους και ανθρακωρύχους, δεδομένου ότι ο δεξιός πρόεδρος Jair Bolsonaro ανέλαβε καθήκοντα φέτος και δεσμεύθηκε να «ανοίξει» τα προστατευμένα γηγενή εδάφη στην οικονομική ανάπτυξη.
 

Ο Paulino Guajajara, είχε δηλώσει στο Reuters ότι η προστασία του δάσους από τους εισβολείς έχει γίνει ένα πολύ επικίνδυνο έργο  

Ο Guajajaras είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιθαγενείς πληθυσμούς της Βραζιλίας με περίπου 20.000 άτομα. Αρκετοί από αυτούς, είναι μέλη μιας δασικής φρουράς που ονομάζεται «Φύλακες του Δάσους», η οποία σχηματίστηκε το 2012 και πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες ώστε να αποκρούει τις συμμορίες που λεηλατούν τα δέντρα για ξυλεία. Πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον Gilderlan Rodrigues, περιφερειακό συντονιστή του ιθαγενούς ιεραποστολικού συμβουλίου της Βραζιλίας, ο δολοφονημένος φύλακας είχε απειληθεί αρκετές φορές, ενώ οι δολοφόνοι προέρχονται από κοντινό αγροτικό οικισμό και είχαν εισέλθει χωρίς άδεια στο δάσος.
 

Ελάχιστες δολοφονίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση για τη γη στη Βραζιλία καταλήγουν σε καταδίκες, καθώς επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας  

Ο Paulino Guajajara, ο οποίος ήταν 26 ετών και αφήνει πίσω του έναν γιο, είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters ότι η προστασία του δάσους από τους εισβολείς είχε γίνει ένα επικίνδυνο έργο, αλλά ο λαός του δεν θα ενδώσει στο φόβο.

Ελάχιστες δολοφονίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση για τη γη στη Βραζιλία καταλήγουν σε καταδίκες, καθώς επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας. Ο Guardian αναφέρει πως μόλις πέντε υποθέσεις έχουν φτάσει στο δικαστήριο ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους, δηλαδή από όταν ανέλαβε το αξίωμα του Bolsonaro, οι επιθέσεις και οι εισβολές σε εκτάσεις αυτοχθόνων αυξήθηκαν.


Διαβάστε επίσης:
Η 24χρονη που σώζει τον Αμαζόνιο
Τεμπέ: Η φυλή που υπερασπίζεται τον Αμαζόνιο
Ο αφανισμός των φυλών του Αμαζονίου
εμφάνιση σχολίων