0
7
σχόλια
425
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μεταλλωρύχοι σκοτώνουν της «ανέγγιχτες» φυλές του Αμαζονίου για μεταλλεύματα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Σεπτεμβρίου 2017
ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ, Βραζιλία. Τα μέλη μιας απομονωμένης και «ανέγγιχτης» φυλής συγκέντρωναν αυγά κατά μήκος του ποταμού σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του Αμαζονίου. Τότε, έπεσαν πάνω σε ανθρακωρύχους οι οποίοι τους σκότωσαν. Η πρόσφατη ανακάλυψη της φυλής είχε προξενήσει ενδιαφέρον στους μελετητές. Τώρα, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή 10 μελών της φυλής.
 
Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι απειλές για τις αυτόχθονες ομάδες αυξάνονται στη χώρα. Οι NY Times γράφουν πως η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε η βραζιλιάνικη υπηρεσία για τις Αυτόχθονες Υποθέσεις, Funai, στο γραφείο του εισαγγελέα στην πολιτεία του Αμαζονίου. Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλωρύχοι πήγαν σε μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και σύμφωνα με μάρτυρες αναφέρουν ότι καυχήθηκαν για τις δολοφονίες, περιγράφοντας με γλαφυρές λεπτομέρειες το πώς τεμάχισαν τα σώματα των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι. Ανάμεσα στα μέλη, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά. Η υπηρεσία αναφέρει πως oι ανθρακωρύχοι ισχυρίστηκαν ότι έπρεπε να τους σκοτώσουν ή να σκοτωθούν οι ίδιοι.
 
Η έρευνα έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Pablo Luz de Beltrand λέει πως τα εδάφη είναι μεγάλα, η πρόσβαση περιορισμένη και ακόμα και η ειδική κρατική υπηρεσία Funai έχει λίγες λεπτομέρειες για αυτές τις φυλές ενώ πρόσθεσε πως απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι φυλές αυτές είναι μικρές κι έτσι η μια παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών Survival International, λέει πως αυτό το τελευταίο επεισόδιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των φυλών χάθηκε για πάντα ενώ μιλούν για γενοκτονία. «Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες, θα πρόκειται για μια σφαγή γενοκτονίας που προκύπτει άμεσα από την αποτυχία της κυβέρνησης της Βραζιλίας να προστατεύσει τις φυλές – κάτι που εγγυάται το Σύνταγμα», δήλωσε η Sarah Shenker, ανώτατη εκστρατεία με την ομάδα δικαιωμάτων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επικρίνουν την κυβέρνηση καθώς το τελευταίο χρόνο διέκοψε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη των φυλών και την καλούν να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των φυλών. Tην ίδια ώρα την κατηγορούν για ασύδοτη παραχώρηση των παρθένων δασών με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και σημειώνουν πως εκτός από την οικολογική προσέγγιση στην πολιτική αυτή υπάρχει και η ανθρωπιστική.

Σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Βραζιλίας, αυτόχθονες ομάδες, αγρότες και ακτιβιστές, στοχοποιούνται. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με 61 σε ολόκληρο το 2016. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κυβερνητικές ή αστυνομικές αρχές κατηγορήθηκαν για τη βία. Οι αρχές διερευνούν μια αστυνομική επιδρομή στην περιοχή του Αμαζονίου, η οποία έληξε με 10 ακτιβιστές νεκρούς.

εμφάνιση σχολίων