15
1
σχόλια
2550
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PETRITO ZEZUS
31 Οκτωβρίου 2019
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βάζει τα καλά του, για να γιορτάσει φέτος από τις 31/10 μέχρι τις 10/11 τα 60ά του γενέθλια, με ένα από τα πιο δυνατά προγράμματα των τελευταίων χρόνων. Διαγωνιστικό, Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών σε Επίσημη Α' Προβολή, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές Στα Βαλκάνια, Round Midnight, Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών VR, Προβολή των Βραβευμένων Ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Ταινίες Out Of Competition, Carte Blanche στον Τζον Γουότερς, Αφιερώματα στον Ντούσανν Μακαβέγιεφ, τον Αλπέρτ Σερά, τη Τζοάνα Χογκ, στους Γκρέγκορι Μαρκόπουλος & Ρόμπερτ Μπίβερς,  και τη Δεκαετία του 80, Αφιέρωμα Διαφορετικοί Αλλά Ίδιοι, Film Forward, Βραβεία Lux, Ειδικές Προβολές, Meet the Neighbors, Ξεπερνώντας τα Σύνορα, Another Take, Crossroads (05-09/11), Agora Works in Progress (07/11), Μια Δεύτερη Ματιά και φυσικά, Ταινίες Μικρού Μήκους.

Το Ελληνικό Σινεμά στην 60ή επέτειο του Φεστιβάλ αντιπροσωπεύεται από 27 μεγάλου και 16 μικρού μήκους ταινίες. 17 ταινίες σε Ά Προβολή, 7 σπάνια κι αγαπημένα φιλμ από την ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, 2 ταινίες στην ενότητα Ξεπερνώντας τα Σύνορα και μία ταινία που έχει κάνει ήδη πρεμιέρα στην ενότητα Δεύτερη Ματιά.

Στην Ά Προβολή συναντάμε τις νέες ταινίες των: Αλέξανδρου Βούλγαρη (Winona), Γιώργου Γεωργόπουλου (Δεν Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό), Βασίλη Μαζωμένου (Εξορία), Βαρδή Μαρινάκη (Ζίζοτεκ) και Σύλλα Τζουμέρκα (Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών).

Στα 7 αγαπημένα φιλμ συναντάμε 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στη πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ το 1960 (Το Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, τη Μανταλένα του Ντίνου Δημόπουλου, το Έγκλημα στα Παρασκήνια του Ντίνου Κατσουρίδη, το Ο Μακεδονικός Γάμος του Τάκη Κανελλόπουλου και το Μια του Κλέφτη του Δημήτρη Ιωαννόπουλου. Οι άλλες δύο είναι ταινίες δύο πρόσφατα χαμένων δημιουργών. Ο Κήπος του Θεού του Τάκη Σπυριδάκη και το Στη Σκιά του Φόβου του Γιώργου Καρυπίδη. Η ταινία του Καρυπίδη και Το Ποτάμι του Κούνδουρου θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους, με τη πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Στη περίπτωση του Κούνδουρου μάλιστα το φεστιβάλ διοργανώνει και μια έκθεση αφιερωμένη στο εικαστικό έργο του σκηνοθέτη. Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Ταινίες, εδώ.

Το αφιέρωμα στον Μακαβέγιεφ, το μεγάλο αναρχικό του Γιουγκοσλάβικου Σινεμά, περιλαμβάνει τη πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη του Sweet Movie, καθώς και ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ γι αυτόν από τον Γκόραν Ραντοβάνοβιτς, το The Makavejev Case, or the Trial in a Movie Theatre, που αφορά την αντιμετώπιση του σκηνοθέτη και του έργου του από το καθεστώς. Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα, εδώ.

Τα αφιερώματα στους Αλπέρτ Σερά και Τζοάνα Χογκ, έρχονται να μας συστήσουν δύο σημαντικούς σκηνοθέτες των οποίων το σημαντικό έργο είναι εντελώς άγνωστο στο κινηματογραφόφιλο κοινό της χώρας μας. Με αφορμή τη Τζοάνα Χογκ μάλιστα, το φεστιβάλ ξεκινάει μια ευρύτερη συνεργασία με το βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Little White Lies. Διαβάστε περισσότερα για τα δύο αφιερώματα, εδώ.

Για ανήσυχους και πεπειραμένους σινεφίλ είναι και το αφιέρωμα στους Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και Ρόμπερτ Μπίβερς και το πειραματικό σινεμά τους, υπό το τίτλο, Προς το Τέμενος: Γκρέγκορι Μαρκόπουλος & Ρόμπερτ Μπίβερς, το οποίο αποτελείται από 12 ταινίες, ενώ στα πλαίσια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στο Ρόμπερτ Μπίβερς και τον Μαρκ Γουέμπερ, κιθαρίστα των Pulp, μελετητή του έργου του Μαρκόπουλου και ανεξάρτητο επιμελητή ταινιών και βίντεο στο BFI, τη Tate Modern, το Κέντρο Πομπιντού και αλλού. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει η κριτικός Γεωργία Κορώση. Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα, εδώ.

Ο πιο εκλεκτός καλεσμένος του φετινού φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από τον Τζον Γουότερς (Hairspray, Pink Flamingos, Female Trouble), ο οποίος θα παραλάβει ένα Τιμητικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του, θα παρουσιάσει το one-man-show του, This Filthy World στον κινηματογράφο Ολύμπιον, θα δώσει ένα masterclass-οδηγό επιβίωσης στο Χόλιγουντ με αφορμή την έκδοση Mr. Know-it-All: The Tarnished Wisdom of a Filth Elder και θα επιλέξει 10 αγαπημένες του ταινίες οι οποίες θα παιχτούν στο τμήμα Carte Blanche. Οι ταινίες αυτές είναι τα: Boom! (1968), του Τζόζεφ Λόουζι, Mom and Dad (2017), του Μπράιαν Τέιλορ, The Strange Ones (2017) των Λόρεν Βόλκσταϊν & Κρίστοφερ Ράντκλιφ, Kirisha (2015), του Τρέι Έντουαρτ Σουλτς, Tickled (2016), των Ντέιβιντ Φάριερ & Ντίλαν Ριβ, Who Took Johnny (2014) των Ν. Μπέιλινσον, Σ. Χόλι & Μ. Γκαλίνσκι, Hors Satan (2011) του Μπρονό Ντιμόν, American Animals (2018) του Μπαρτ Λέιτον,  I, Olga (2016) των Π. Κάζντα & Τ. Γοέινρεμπ και (The Green Fog (2017), των Γ. Μαντίν, Ε. Τζόνσον & Γ. Τζόνσον. Διαβάστε περισσότερα για τον Τζον Γουότερς, εδώ.

Στο αφιέρωμα με τον τίτλο: Μεγαλώνοντας στα '80s, o The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), που θα συμμετέχει με τη καινούργια του ταινία Wynona επιλέγει 10 ταινίες (Running on Empty, Goonies, Out of the Blue, Plague Dogs, Foxes, River's Edge, Return to Oz, Vigil και Christmas Evil, The Adventures of Mark Twain), από τη παρεξηγημένη δεκαετία. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά: Η δεκαετία του '80 μας. Οι μισοί θέλουν να ξεχάσουν για πάντα ότι υπήρξε και οι άλλοι μισοί να επιστρέψουν σε αυτή και να τη ζούνε μέχρι το τέλος της ζωής τους ξανά και ξανά σαν μια Δεκαετία της Μαρμότας. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα, είναι μοναδικά φιλμ που επιβεβαιώνουν ότι κινηματογραφικά, αυτή η δεκαετία δεν έχει να ντρέπεται για τίποτα. Πως ξεκινάς από το πιο όμορφο όνειρο και καταλήγεις στο χειρότερο εφιάλτη; Πως μεταφράζεις σε παιδικό νανούρισμα ότι το τέλος του κόσμου μπορεί να είναι κοντά; Πως να κρυφτείς από τα παιδιά; Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα, εδώ.

Ταινία Έναρξης: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ (Marriage Story), του Νόα Μπάουμπαχ (ΗΠΑ). Το διεισδυτικό και συμπονετικό πορτρέτο της διάλυσης ενός γάμου και μιας οικογένειας που θέλει να παραμείνει ενωμένη. Η καινούργια ταινία του Νόα Μπάουμπαχ (Frances Ha), που θα είναι ένα από τα φαβορί για τα φετινά ¨οσκαρ. Πρωταγωνιστούν οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ, Λόρα Ντερν, Άλαν Άλντα και Ρέι Λιότα.


Ταινία Λήξης: ΤΖΟΤΖΟ (jojo Rabbit), του Τάικα Γουϊτίτι (ΗΠΑ). Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι (Thor: Rangarok), φέρνει με τη μοναδική αίσθηση του χιούμορ που τον διακρίνει, παρουσιάζει μια σάτιρα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με πρωταγωνιστή ένα μοναχικό αγόρι από τη Γερμανία του οποίου η ιδέα για τον κόσμο αντιστρέφεται, όταν ανακαλύπτει ότι η διαζευγμένη μητέρα του κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι στη σοφίτα τους. Με μοναδική βοήθεια από τον χαζούλη φανταστικό του φίλο, Αδόλφο Χίτλερ, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Γουαϊτίτι, ο Τζότζο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τυφλό φανατισμό του.   
  

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ: Το Overview Effect, το φαινόμενο της Πανοραμικής εντύπωσης, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια στον πυρήνα της, είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει φέτος τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. To Overview Effect αφορά τον τρόπο που κοιτάζουμε τη Γη, τη ζωή, τους εαυτούς μας από μακριά. Το πώς ανακαλύπτουμε ότι αυτά που μοιάζουν να μας χωρίζουν στη Γη, εξαφανίζονται όταν τα κοιτάς από απόσταση. Το γεγονός ότι οι αστροναύτες δεν μπορούν να δουν σύνορα, ταξικές, κοινωνικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές διαφορές τούς κάνει να συνειδητοποιήσουν την σκληρή πραγματικότητα της ζωής στη Γη. Το Overview Effect δεν προκαλεί μόνο μια γνωστική μετάλλαξη, αλλά αποτελεί και μια έκκληση για δράση, εξηγεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης. 

Ιδού και η παρουσίαση των ταινιών αλφαβητικά:
ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ (Defunct), του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα). Ο Άρης, ένας τριαντάρης εργένης ο οποίος, χάνοντας τη δουλειά του, αναγκάζεται να μετακομίσει προσωρινά στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του, ακριβώς πάνω από το πατρικό του. Επιστρέφοντας στην γειτονιά που μεγάλωσε βρίσκει ξανά παλιούς συμμαθητές που έχουν ξεμείνει πίσω, επίσης άνεργοι κι συντηρούμενοι από τους γονείς τους. Ο Άρης ανακτά την παλιά αίγλη του ως αρχηγός της τάξης και καθώς η ανεύρεση δουλειάς δεν αποδίδει καρπούς, η προσωρινή λύση μετατρέπεται σε δελεαστική επιλογή. Μόνιμα πλέον στο παλιομοδίτικο σπίτι, η φιγούρα του παππού Αριστείδη, βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, αρχίζει να ασκεί έντονη επιρροή πάνω του. Ο άνεργος εγγονός υιοθετεί ασυναίσθητα χούγια του απόστρατου παππού, δοκιμάζει την στολή του, ξεκινά τη δίαιτά του και πολύ σύντομα ανακαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Crossroads co-production Forum 2013 και στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes Works in Progress 2019 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Μιχάλη Σαράντη, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου. Από το σκηνοθέτη του Ξεναγού.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΩΝ (Redai Yu/Wet Season), του Άντονι Τσεν (Σιγκαπούρη, Ταϊβάν). Μια νεαρή δασκάλα αισθάνεται μια πρωτόγνωρη έλξη για έναν λαμπρό μαθητή της που μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί από τους γονείς του. Είναι εποχή των μουσώνων αλλά μέσα της η καταιγίδα μοιάζει να φουντώνει με μεγαλύτερη ένταση.


ZIZOTEK, του Βαρδή Μαρινάκη (Ελλάδα). Μετά την εγκατάλειψη του εννιάχρονου Ιάσωνα από τη μητέρα του σε ένα πανηγύρι δίπλα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στη μέση του δάσους που ανήκει σε ένα απομονωμένο και ιδιότροπο μεσήλικα, τον Μηνά. Μια συγκινητική ιστορία για τη λαχτάρα για οικειότητα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα East of the West στο Κάρλοβι Βάρι. Η ταινία συμμετείχε στα τμήματα Crossroads co-production Forum 2012 και Agora Works in Progress 2017 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Πηνελόπη Τσιλίκα, Αύγουστο Λάμπρου-Νεγρεπόντη, Δημήτρη Ξανθόπουλο.  


ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ (O Que Arde/Fire Will Come), του Όλιβερ Λάζε (Ισπανία, Γαλλία, Λουξενβούργο). Ο Αμαντορ Κόρο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εμπρησμό, βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει στο σπίτι του, σε ένα μικρό χωριό της Γαλικίας, όπου μένει η ηλικιωμένη μητέρα του, Μπενεντίκτα, με τις τρεις αγελάδες τους. Η ζωή κυλά ήρεμα μέχρι τη στιγμή που μια τεράστια φωτιά καταστρέφει την περιοχή. Από το σκηνοθέτη του Mimosas. Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ. 
  

ΚΑΤΑΠΟΣΗ (Swallow), του Κάρλο Μιραμπέλα-Ντέιβις (ΗΠΑ, Γαλλία). Η Χάντερ, μια νεαρή νοικοκυρά σε εγκυμοσύνη, αρχίζει να αποκτά μια εμμονή με τη κατάποση διαφόρων αντικειμένων που δεν είναι ακριβώς τρόφιμα. Καθώς ο άντρας της και η οικογένεια την επιτηρούν όλο και πιο ασφυκτικά λόγω της κατάστασής της, πρέπει να προσέχει να μη προδοθεί. Βραβεία στη Τραιμπέκα, τη Ντόβιλ και το Fantasia Film Festival. 


Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ (La Hija de un Ladron/ A Thief's Daughter), της Μπελέν Φούνες (Ισπανία). H 22χρονη Σάρα ζει στις εργατικές πολυκατοικίες και κάνει δουλειές του ποδαριού ελπίζοντας να καταφέρει να βγάλει τον αδερφό της από το ίδρυμα για να ζήσει μαζί της και μαζί με τον ανήλικο γιο της. Ο πατέρας της που αποφυλακίζεται προσπαθεί να επανασυνδεθεί μαζί τους, όμως εκείνη έχει άλλα σχέδια. Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Σαν Σεμπαστιάν. 


COSMIC CANDY, της Ρηνιώς Δραγασάκη (Ελλάδα). Η Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την απασχολούν, επίσης, η πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κοσμικ Κάντυ, της καραμέλας που σκάει στο στόμα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Fantastic Fest του Όστιν στο Τέξας και στο Sitges στην Ισπανία. Συμμετείχε, επίσης, στο τμήμα Crossroads co-production Forum 2013 και Agora Works in Progress 2016 της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής.  
 

LILLIAN, του Αντρέας Νόρφαθ (Αυστρία). Η Λίλιαν είναι μια Ρωσίδα μετανάστρια που ζει στη Νέα Υόρκη. Oταν η βίζα της λήγει, θα αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι με τα πόδια μέχρι το σπίτι της. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αυστριακού Αντρέας Χόρβαθ προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες. 
  

OI MONOΣ (Monos), του Αλεχάνδρο Λάντες (Κολομβία, Αργεντινή, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία). Μια ομάδα εφήβων ζει απομονωμένη στη ζούγκλα. Αυστηροί κανόνες, τελετουργικά, επικίνδυνα παιχνίδια με όπλα συμβάλλουν στην αύξηση της παράνοιας ανάμεσα στα νεαρά μέλη της ιδιότυπης αυτής συμμορίας. Προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και κέρδισε Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς.  


Ο ΠΑΤΡΙΚ (De Patrick/Patrick), του Τιμ Μίελαντς (Βέλγιο). Ο 38χρονος Πάτρικ ζει με τους γονείς του σε μια κατασκήνωση γυμνιστών. Ολοι τον ξέρουν, αλλά κανένας δεν μοιάζει να τον συμπαθεί. Οταν ο πατέρας του πεθαίνει, ο Πάτρικ πρέπει να αρχίσει να παίρνει αποφάσεις. Μόνο που έχει χάσει το αγαπημένο του σφυρί. Η αναζήτηση του σφυριού αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις όταν ένα σφυρί χρησιμοποιείται με εγκληματικό τρόπο. Βραβείο σκηνοθεσίας για τον Φλαμανδό Τιμ Μίελαντς (σκηνοθέτη της 3ης σεζόν του Peaky Blinders), στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. 
  

ΠΥΡΕΤΟΣ (A Febre/The Fever), της Μάια Ντα-Ριν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία). Ο Χουστίνο, ένας 45χρονος ιθαγενής της φυλής των Ντεσάνα δουλεύει σαν νυχτοφύλακας στο λιμάνι της Μανάους. Καθώς η κόρη του ετοιμάζεται να πάει για σπουδές στη Μπραζίλια τον πιάνει ένας περίεργος πυρετός. Βραβείο FIPRESCI και Αντρικής Ερμηνείας στο φεστιβάλ του Λοκάρνο. 


ΡΙΑΛΤΟ (Rialto), του Πίτερ Μάκι Μπερνς (Ιρλανδία, Βρετανία). Ο Κολμ, ένας 45χρονος παντρεμένος άντρας με παιδιά στην εφηβεία, τη περίοδο που χάνει το πατέρα του, τη δουλειά του και η ζωή του πα'ιρνει τη κατηφόρα γνωρίζει κι ερωτεύεται παράφορα τον 19χρονο Τζέι, στην αγκαλιά του οποίου αισθάνεται απόλυτη πληρότητα και ασφάλεια.


ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (Barn/Beware of Children), του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία). Η 13χρονη κόρη ενός υποσχόμενου πολιτικού του Εργατικού Κόμματος, κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ένα συμμαθητή της που ήταν γιος ενός τοπικού ακροδεξιού πολιτικού. Μυστικά και ψέματα της προαστιακής κοινότητας θα έρθουν στη επιφάνεια φέρνοντας αναστάτωση στο κόσμο των ενηλίκων. 


ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (Canción Sin Nombre/Song Without a Name), της Μελίνα Λεόν (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ). Η Χεορχίνα, μια νεαρή γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με την απαγωγή της νεογέννητης κόρης της. Η τροχιά της θα διασταυρωθεί με εκείνη ενός δημοσιογράφου που προσπαθεί να ρίξει φως σε κύκλωμα πώλησης βρεφών στο Περού της δεκαετίας του 1980. Μετά τη Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν, άλλη μια ασπρόμαυρη ταινία από τη Λατινική Αμερική με ηρωίδα μια ιθαγενή γυναίκα.


Εκτός συναγωνισμού θα παιχτούν 5 ταινίες που έχουν ξεχωρίσει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το αυστραλιανό Baby Teeth της Σάνον Μέρφι (δείτε το τρέιλερ εδώ) και το Λευκό σε Λευκό, του Τεό Κουρτ, μια συμπαραγωγή Ισπανίας, Χιλής, Γερμανίας και Γαλλίας (δείτε το τρέιλερ εδώ).

Ταινίες από τη Κροατία και τη Σερβία (Μα Τι Χώρα!, Ιβάνα η Τρομερή), τη Ρουμανία (Τέρατα, Οι Σφυρίχτρες), την Αλβανία (Ανοιχτή Πόρτα), τη Βουλγαρία (Αδερφή, Ο Πατέρας), τη Τουρκία (Γη του Νώε, Τρεις Αδερφές) και τη Βόρεια Μακεδονία (Υπάρχει  Θεός το Όνομά της είναι Πετούνια), θα προβληθούν στις Ματιές στα Βαλκάνια.

Το Meet the Neighbors δεν περιλαμβάνει μόνο ταινίες από τα Βαλκάνια, αλλά και από το Ισραήλ, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, τη Τυνησία, καθώς και δύο ελληνικές.

Στις ειδικές προβολές θα παιχτούν οι καινούργιες ταινίες των: Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ (Στο Καιρό του Πολέμου), Κριστόφ Ονορέ (Μια Νύχτα Μαγική), Ελία Σουλεϊμάν (Επίγειος Παράδεισος), των Αδερφών Νταρντέν (Ο Νεαρός Αχμέτ), Ρόι Άντερσον (Η Ομορφιά της Ύπαρξης), Μάρκο Μπελόκιο (Ο Προδότης), Τζέσικα Χάουσνερ (Το Λουλούδι της ευτυχίας), το περίφημο, Το Βαμμένο Πουλί από τη Τσεχία, ενώ οι πιο διαβασμένοι μπορούν να δουν τη καινούργια δουλειά του Πορτογάλου Πέδρο Κόστα και τη 283 λεπτών καινούργια ταινία του Λαβ Ντίαζ.

Ο Φάρος του Ρόμπερτ Έγκερς (The Witch), θα παιχτεί στο Round Midnight, ενώ πάνω από 30 νέοι σκηνοθέτες περιμένουν να τους ανακαλύψει το κοινό, στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

Οι φετινές αφίσες είναι δημιουργίες του διεθνούς γνωστού ομογενή σκιτσογράφου Τζον Μαυρουδή που έχει υπογράψει βραβευμένα εξώφυλλα στα περιοδικά Time και New Yorker.

Στον σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους για την ταινία, Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς, ανέθεσε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη δημιουργία των φετινών σποτ που θα υποδέχονται το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για τα Χρόνια Πολλά ο σκηνοθέτης δημιούργησε τέσσερα τρυφερά, κινηματογραφικά και συγκινητικά σποτάκια, σε παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Δείτε τα εδώ.

Βρείτε τις καθημερινές εκδηλώσεις στο facebook εδώ.
Διαβάστε τον κατάλογο του προγράμματος από εδώ.


Info: 60ό Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 31/10 έως 10/11. Στις αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Μακεδονικόν, Τόνια Μαρκετάκη, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης, Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (Δήμος Παύλου Μελά), Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Δήμος Νεάπολης - Συκεών). Για τα Εισιτήρια δείτε εδώ.
εμφάνιση σχολίων