0
1
σχόλια
176
λέξεις
ΖΗΝ
Φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που ανιχνεύονται σε άλλα είδη τροφίμων
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
3 Οκτωβρίου 2019
Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως τα μικροπλαστικά βρίσκονται στη θάλασσα, στον αέρα, στο χιόνι, και φυσικά στην τροφική αλυσίδα. Όμως οι επιστήμονες τα βρήκαν ακόμα και μέσα στην κούπα του τσαγιού μας, και μάλιστα σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από φυτικές ίνες. Ωστόσο όλο και περισσότερες εταιρείες μετατρέπουν τα φακελάκια τους από χάρτινα σε πλαστικά. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά μελέτησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από φακελάκια τσαγιού. Αφού τα βύθισαν σε σχεδόν βρασμένο νερό για πέντε λεπτά, τα ανέλυσαν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν βάζουμε ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού σε μια κούπα με σχεδόν βρασμένο νερό (95 βαθμούς Κελσίου), απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια. Τα επίπεδα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που έχουν ανιχνευθεί σε άλλα είδη τροφίμων.

Το πόρισμα της έρευνας δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Environemental Science and Technology.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
Χιονίζει πλαστικό στην Αρκτική
Οι εταιρείες μετατρέπουν τον πλανήτη σε χωματερή 
εμφάνιση σχολίων