0
1
σχόλια
408
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Δεν είναι δυνατόν πολιτικά παιχνίδια να παίζονται πάνω στις πλάτες παιδιών και κατατρεγμένων ανθρώπων». Σύλλογοι γονέων διεκδικούν για τα προσφυγόπουλα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
25 Σεπτεμβρίου 2019
Το τελευταίο διάστημα η κρατική «σκούπα» αδειάζει κτήρια τα οποία έχουν καταληφθεί από πρόσφυγες, στη συνέχεια τα σφραγίζει για να μην υπάρξει ανακατάληψη και προωθεί τους ανθρώπους σε στρατόπεδα. Μέσα στις καταλήψεις, οι πρόσφυγες προσπαθούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο «κανονική» ζωή. Πολλά από τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ώστε να μάθουν ελληνικά και να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Εδώ και μερικές μέρες τα προσφυγόπουλα διώχνονται χωρίς ειδοποίηση από τις καταλήψεις –και φυσικά χωρίς να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή τους σε άλλα σχολεία.

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι σύλλογοι γονέων του 35ου και του 36ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών, διαμαρτύρονται για την κατάσταση και διεκδικούν τα βασικά δικαιώματα αυτών των παιδιών, επισημαίνοντας πως «ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους». Ολόκληρη η ανακοίνωση των συλλόγων γονέων αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες εκκενώνονται κτίρια του κέντρου της Αθήνας στα οποία είχαν βρει στέγη πρόσφυγες, περιμένοντας ποιος νόμος, ποια κυβέρνηση, ποια γραφειοκρατία θα προχωρήσει τις διαδικασίες ασύλου. Τα παιδιά τους γράφτηκαν στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, προσπαθώντας να ενταχθούν, να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσει η ζωή τους μια κανονικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Και ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους. Γιατί η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και τα παιδιά απομακρύνονται από τα σχολεία τους, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καν να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή και η μεταφορά τους σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα.

Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω. Γιατί είναι υποχρέωσή όλων μας να εξασφαλιστεί επιτέλους για αυτούς ένα ασφαλές περιβάλλον. Γιατί χάρη σε αυτούς πολλά από τα σχολεία του κέντρου έμειναν ανοιχτά. Γιατί δεν είναι δυνατόν πολιτικά παιχνίδια να παίζονται πάνω στις πλάτες παιδιών και κατατρεγμένων ανθρώπων».


Διαβάστε επίσης:
Το ελληνικό νησί που ζητάει πίσω τους πρόσφυγες–κατοίκους του
Εμείς οι πρόσφυγες
Λουκέτο στον παιδότοπο για τα προσφυγόπουλα
εμφάνιση σχολίων