0
1
σχόλια
503
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Στο «πιο φιλόξενο μέρος της Ευρώπης για τους πρόσφυγες» η οργανωμένη προσπάθεια για την αναβίωση της αγροτικής παραγωγής στηρίζεται στους πρόσφυγες
DOCTV.GR
16 Ιανουαρίου 2019
Το νησί των Δωδεκανήσων, με τα εύφορα εδάφη και τα άφθονα νερά «ανέκαθεν βασιζόταν στον αγροτικό τομέα, καθώς λίγες ήταν οι οικογένειες που ασχολούνταν με τη θάλασσα. Όμως οι εποχές άλλαξαν, με τον τουρισμό να έχει μπει για τα καλά στη ζωή των κατοίκων του νησιού, καθώς οι περισσότεροι από τους περίπου 500 μόνιμους κατοίκους απασχολούνται με τον τουρισμό και λίγοι είναι αυτοί που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα.

Όμως σύμφωνα με την δήμαρχο Καμμά-Αλιφέρη μεγάλη βοήθεια στην ανασύσταση του πρωτογενή τομέα της Τήλου μπορούν να δώσουν οι νέοι που έχουν απομείνει στο νησί αλλά και οι πρόσφυγες.

Ρεπορτάζ του BBC είχε χαρακτηρίσει την Τήλο ως «το πιο φιλόξενο μέρος της Ευρώπης για τους πρόσφυγες» καθώς από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης, το νησί αγκάλιασε τους ανθρώπους που έφταναν εκεί. Όταν στις αρχές του 2015 ξεκίνησαν να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και όταν οι πρώτοι πρόσφυγες έφταναν στην Τήλο, οι κάτοικοι δημιούργησαν έναν οικισμό φιλοξενίας στηρίζοντας όσους ζητούσαν άσυλο.

Η δημοτική αρχή προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λαμβάνοντας την απόφαση να δημιουργήσει μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), ενώ προχώρησε και στην αγορά ζώων με απώτερο στόχο τη δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας και τυροκομείου όπου και θα απασχολούνταν και πρόσφυγες.

Όμως, πριν από μόλις μερικούς μήνες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε την απόφαση οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, κάτι που σύμφωνα με τη δήμαρχο της Τήλου, προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς έτσι θα απαξιωθεί και θα κλείσει το κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο νησί τα προηγούμενα έτη.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική ένταξη των προσφύγων στο νησί μας, θα καταφέρομε να τους γυρίσουμε πίσω» δηλώνει η κ. Καμμά-Αλιφέρη που εξηγεί πως σκοπός είναι να τους δώσει κίνητρα ώστε να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα του νησιού αλλά «να μην τους κάνουμε εργάτες, να τους κάνουμε μετόχους, συνεταίρους στην ΚοινΣΕπ και να φέρουμε κόσμο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα γιατί οι Έλληνες δεν έρχονται. Έτσι θα  αναβιώσουμε παραγωγικές δραστηριότητες σε αυτά τα νησιά που αργοπεθαίνουν και οι πρόσφυγες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν». Η ΚοινΣΕπ έχει ήδη δημιουργηθεί, αποτελείται από ντόπιους και οικονομικούς μετανάστες  που βρίσκονται χρόνια στο νησί, ενώ δεν έχει κατατεθεί το καταστατικό, το οποίο είναι έτοιμο, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους πρόσφυγες».

Το όλο έργο χρηματοδοτεί ένας δήμος από τη Γενεύη καθώς «θέλουν να βοηθήσουν το νησί λόγω της μεγάλης αλληλεγγύης που έδειξε στο προσφυγικό και κατά δεύτερον γιατί επικροτούν τη δράση μας να αναβιώσουμε τον πρωτογενή τομέα, βοηθώντας παράλληλα και πρόσφυγες».

Στα σχέδια βρίσκεται επίσης και η κατασκευή ενός τυροκομείου όπου θα παράγεται και το τυρί της Τήλου, «είναι εξαιρετικής ποιότητας και φτιάχνεται με μια τεχνική που γίνεται μόνο εδώ», καθώς και άλλα τυριά τα οποία θα είναι βιολογικά καθώς τα ζώα θα τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικές τροφές. Η Τήλος σκοπεύει να απαγορευτούν τα φυτοφάρμακα και να γίνει όλο το νησί βιολογικό. και να εξάγει ο ίδιος ο τόπος τα προιοντα του και είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας».


Διαβάστε επίσης: Η ενεργειακά αυτόνομη Τήλος
εμφάνιση σχολίων