0
1
σχόλια
404
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Επιβάλλεται η άμεση διακοπή πάσης δραστηριότητας» σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του υγειονομικού»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Σεπτεμβρίου 2019
Το άμεσο κλείσιμο του παιδότοπου της Μόριας στο οποίο πήγαιναν καθημερινά τουλάχιστον χίλια προσφυγόπουλα με τις μητέρες τους, επιβάλλει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Η δομή λειτουργεί σε απόσταση 100 μέτρων από το hot spot της Μόριας, με ευθύνη της δανέζικης ΜΚΟ Team Humanity και του Δανού Σαλάμ Αλντίν. Στον χώρο αυτό κυρίως γίνεται διανομή τροφίμων και ρουχισμού. Επίσης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και λειτουργεί άτυπος χώρος για την ψυχαγωγία των προσφυγόπουλων. Ο παιδότοπος ονομάζεται Hope and Peace Center (Κέντρο για την Ελπίδα και την Ειρήνη) και λειτουργεί καθημερινά από τις 4 το απόγευμα.

Η διακοπή επιβάλλεται διότι οι ελεγκτές σε έκθεση αυτοψίας διαπίστωσαν ακατάλληλες υγειονομικές και επικίνδυνες συνθήκες κατά κύριο λόγο για κακή αποθήκευση τροφίμων και ελλείψεις σε εξαερισμό. Ωστόσο ο Αλντίν θεωρεί πως «η αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε εθελοντή που προσπαθεί να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες».

«Όλα τα παιχνίδια και οι χώροι έχουν πιστοποίηση ασφάλειας και καθημερινά οι τουαλέτες και το Κέντρο καθαρίζονται» δηλώνει σε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της Λέσβου. Την ίδια στιγμή που ο παιδότοπος κλείνει, το προσφυγικό camp της Μόριας, (όπου αποκαλείται από διεθνή ΜΜΕ όπως το BBC ως «ο χειρότερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου») εξακολουθεί να λειτουργεί. «Το κέντρο μας λάμπει από καθαριότητα. Και δίπλα είναι το camp της Μόριας το οποίο είναι μια υγειονομική βόμβα και δεν κάνουν τίποτα. Απλά κλείνουν εμάς. Η αστυνομία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν θέλει τους εθελοντές. Μισεί τους πρόσφυγες, επομένως κι όποιον προσπαθεί ουσιαστικά να τους βοηθήσει».

Ο Αλντίν λέει πως οι αρχές τον έχουν βάλει από καιρό στο μάτι. Στο Έθνος αναφέρει: «Η αστυνομία με έχει στοχοποιήσει. Πριν από δύο μήνες με κάλεσαν στο Τμήμα και με απείλησαν ότι ξέρουν τι κάνω και ότι θα με βάλουν φυλακή. Κι εγώ τους απάντησα τι είναι αυτό που κάνω: βοηθάω τους πρόσφυγες και τα παιδιά. Αυτοί δεν θέλουν να υπάρχει ένας χώρος να παίζουν τα παιδιά και να απασχολούνται οι μητέρες τους».

Ο αραβικής καταγωγής Δανός έχει συλληφθεί από λιμενικούς μαζί με άλλους εθελοντές το 2016, στη θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων. Παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της διευκόλυνσης εισόδου μεταναστών στη χώρα και τον Μάιο του 2018 αθωώθηκε από το δικαστήριο. Την άνοιξη του 2019 προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.


Διαβάστε επίσης:
19 ΜΚΟ περιγράφουν τη Μόρια ως κόλαση
Τα παιδιά στη Μόρια αυτοκτονούν
Πεθαίνουν από το κρύο στη Μόρια
εμφάνιση σχολίων