0
1
σχόλια
351
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Οι πόλεις δεν είναι απλώς μια συλλογή από κτίρια. Είναι και το άθροισμα των ανθρώπων τους». Το μανιφέστο των δημάρχων Βαρκελώνης και Λονδίνου για προσβάσιμες κατοικίες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Ιουλίου 2018
Η Ada Colau (δήμαρχος Βαρκελώνης) και ο Sadiq Khan (δήμαρχος Λονδίνου) αποφάσισαν να πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας των ενοικίων και την αποδόμηση των μεγάλων πόλεων. Έτσι προωθούν μια διεθνή «Διακήρυξη» των μεγάλων πόλεων ζητώντας επειγόντως από τα κράτη περισσότερους πόρους και εξουσία ώστε να τερματιστεί η κερδοσκοπία των κατοικιών.

Η διακήρυξη προτείνει να δοθούν στις πόλεις οικονομικά προσιτές κατοικίες και να προστατευθούν τα δικαιώματα των γειτονιών από τις καταχρηστικές αυξήσεις των τιμών ενοικίασης.  Το μανιφέστο τους αναφέρει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός που μένει στα κέντρα των μεγάλων πόλεων του κόσμου αναγκάζεται να φύγει από τα σπίτια του λόγω της αύξησης των τιμών, καθώς κατοικίες σε κεντρικές γειτονιές μετατρέπονται σε πολυτελή διαμερίσματα με στόχο το κέρδος, όχι την στέγαση των ανθρώπων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κερδοσκόποι λαμβάνουν τις αποφάσεις τους από χιλιάδες μίλια μακριά. Ωστόσο, η επίδρασή τους στη ζωή και την ψυχή των πόλεών μας είναι για εμάς απόσταση αναπνοής. Τα κέντρα των πόλεων χάνουν τις γειτονιές τους, οι παραδοσιακές επιχειρήσεις εξαφανίζονται και ο κοινωνικός ιστός καταστρέφεται.

Προκειμένου οι ηγέτες των πόλεων να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, χρειάζονται επειγόντως μεγαλύτερους πόρους και περισσότερη δύναμη, τόσο για να αυξήσουν τα διαμερίσματα κοινωνικής ενοικίασης όσο και για άλλες πραγματικά προσιτές κατοικίες αλλά και για να ενισχύσουν τα δικαιώματα των ενοικιαστών.

Οι πόλεις δεν είναι απλώς μια συλλογή από κτίρια, δρόμους και πλατείες. Είναι επίσης και το άθροισμα των ανθρώπων τους. Αυτοί είναι που συμβάλλουν στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών, στην οικοδόμηση κοινοτήτων και στην εξέλιξη τους σε μέρη όπου είμαστε υπερήφανοι να ζούμε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης, αλλά οι πόλεις χρειάζονται περισσότερες δεξιότητες για να περιορίσουν την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και περισσότερους οικονομικούς πόρους για την αύξηση του δημόσιου και προσιτού αποθέματος κατοικιών».

Η Ada Colau σε συνεργασία με την Δήμαρχο του Παρισιού, Anne Hidalgo και θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη σε μια σύνοδο κορυφής των πόλεων με εκπροσώπους των κρατών μελών του παγκόσμιου οργανισμού.
 
εμφάνιση σχολίων