0
1
σχόλια
274
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μετά τη Σουηδία και η Ουάσιγκτον των ΗΠΑ νομιμοποιεί την ανθρώπινη κομποστοποίηση. Τι και πως; 
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
5 Ιουνίου 2019
Επί αιώνες η ταφή και η καύση ήταν οι σταθερές επιλογές για να αποχαιρετήσουμε τους αγαπημένους μας που φεύγουν από αυτόν τον κόσμο. Τώρα όμως, υπάρχει και η επιλογή να τους μετατρέψουμε σε χώμα και να φυτέψουμε λουλούδια στον κήπο.

Η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί την ανθρώπινη κομποστοποίηση είναι η Ουάσιγκτον. Πλέον οι πολίτες της θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όχι μόνο ανάμεσα στην ταφή ή την αποτέφρωση τους αλλά και στην ανασύνθεση της σορού τους.
 

Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι συγγενείς παραλαμβάνουν το χώμα, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν λουλούδια και φυτά

Η ανθρώπινη κομποστοποίηση, είναι η μετατροπή της σορού σε χώμα (σε κομπόστ). Η κομποστοποίηση είναι οικολογική και προσφέρει σημαντική οικονομία όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και τη χρήση εδάφους. Έτσι, αποτελεί μία πρακτική λύση στις πόλεις, όπου οι θέσεις στα νεκροταφεία είναι λιγοστές. Επίσης είναι πολύ πιο οικολογική από την καύση.


Στην διαδικασία της κομποστοποίησης, το σώμα καλύπτεται από φυσικά υλικά (όπως άχυρο ή πριονίδια) και μέσα σε περίπου 1 μήνα, χάρη στη μικροβιακή δραστηριότητα, διασπάται σε χώμα με φυσικό τρόπο. Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι συγγενείς παραλαμβάνουν το χώμα, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν λουλούδια και φυτά.

Τη διαδικασία της κομποστοποίησης στην Ουάσινγκτον θα αναλαμβάνει η εταιρεία Recompose, η πρώτη εταιρία του είδους στην πολιτεία. Η διαδικασία είναι επίσης νόμιμη στη Σουηδία, ενώ οι φυσικές ταφές –σορός που ενταφιάζεται χωρίς φέρετρο ή μέσα σε βιοδιασπώμενο φέρετρο– είναι νόμιμες και στη Βρετανία. Ο νόμος θα ισχύσει από τον Μάϊο του 2020. 

Διαβάστε επίσης:
Όταν πεθάνεις μπορείς να γίνεις βινύλιο 
Η πόλη των δέντρων
εμφάνιση σχολίων