1
1
σχόλια
583
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Μαθαίνουμε 10 πράγματα για τον Στιβ Κρικρή, τον σινεφίλ ιδρυτή του Φεστιβάλ Πάτμου και σκηνοθέτη του The Waiter
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]
5 Απριλίου 2019
Με 2 βραβεία στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2018 (Βραβείο ΕΚΚ Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη & Βραβείο ΕΚΚ Καλύτερων Locations), βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες η ελληνική παραγωγή The Waiter, μια ταινία του Στιβ Κρικρή, τον σινεφίλ ιδρυτή του Φεστιβάλ Πάτμου και σκηνοθέτη που αγαπάμε. 

• Ο Στιβ Κρικρής είναι γεννημένος στη Γουάσινγκτον Ντι Σι των Η.Π.Α., σπούδασε στη διεθνούς φήμης Σχολή Καλών Τεχνών όπου ίδρυσε ο ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα, San Franscisco Art Institute SFAI, με ισχυρή επιρροή στον πειραματικό και avant-garde κινηματογράφο.Μετά από την αποφοίτηση του βρέθηκε στην Νέα Υόρκη. Εκεί, με τους σκηνοθέτες Dan Levinson & Bobby Sheehan, ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Workhorse Productions, που είχε σαν κύριο αντικείμενο promo films για το ΜΤV, διαφημιστικά spots, corporate videos, fashion videos για αναγνωρισμένους οίκους μόδας αλλά και για σχεδιαστές.
 
• Μια πρόταση συνεργασίας τον έφερε στην Ελλάδα, όπου από τότε έχει σκηνοθετήσει ως freelance σκηνοθέτης περισσότερα από 500 διαφημιστικά spots με όλες τις μεγάλες εταιρείες της Ελληνικής αγοράς, λαμβάνοντας βραβεία στο Διαφημιστικό Φεστιβάλ Νέας Υόρκης, αλλά και στο Ελληνικό Φεστιβάλ Διαφήμισης.

Ήταν ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτμου, το οποίο ξεκίνησε το 2010, σε έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι κι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, ο οποίος μπορεί να αιχμαλωτίσει το βλέμμα του κινηματογραφιστή και να εξάψει τη φαντασία του σινεφίλ κοινού.

Έχει συνεργαστεί σε επίπεδο παραγωγής στο ντοκιμαντέρ, με σκηνοθέτη την Λυδία Καρρά Echoes of the Apocalypse, σε παραγωγή του Channel 4. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει και υπογράψει τα σενάρια των μικρού μήκους ταινιών: Αναμονή (Φεστιβάλ Δράμας, Tangiers Film Festival, Istanbul Film Festival), Η Παρτίδα (48 Ηοur Film project - 2ο Βραβείο καλύτερης ταινίας), ενώ έχει σκηνοθετήσει και τη θεατρική παράσταση, Πεταλούδα σε Πηγάδι, του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Αγγέλων Βήμα).

Έχει οργανώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Camp, μία σειρά τεσσάρων Κινηματογραφικών σεμιναρίων με καταξιωμένους ομιλητές από τον Παγκόσμιο Χώρο του σινεμά.
 

Πηγή έμπνευσης για το σενάριο του The Waiter στάθηκε μια σειρά από πραγματικά γεγονότα που έζησε στη Νέα Υόρκη σε σχέση με ένα φόνο που έγινε σε ένα γειτονικό του διαμέρισμα         

Η ταινία είναι ένα υπαρξιακό νεο-νουάρ που αφηγείται την ιστορία ενός επαγγελματία σερβιτόρου που είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη δουλειά του. Τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου όταν μπλέκεται σε έναν ιστό αποκαλύψεων όταν ο Μίλαν, ο γείτονάς του, εξαφανίζεται ξαφνικά. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας επικίνδυνης περιπλάνησης στην οποία, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει ένα μυστηριώδες ζευγάρι, ο Ξανθός και η Τζίνα που παρασύρουν τον ήρωα σε μια σειρά από ακραία γεγονότα.


Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ταινία του βασίζεται στην αρχή ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του και πως η ρουτίνα της επανάληψης, τον απελευθερώνει από την αγωνία της αναζήτησης του καινούργιου που μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Το παράδοξο και ο σουρεαλισμός, μπορούν κάλλιστα να συμβαδίζουν με τη πραγματικότητα.

Πηγές έμπνευσής του στάθηκαν μια σειρά από κλασικές πλέον ταινίες. Το Blow Up! του Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ο Άνθρωπος Που Δεν Ήταν Εκεί των Ίθαν & Τζόελ Κοέν, Η Χαμένη Λεωφόρος του Ντέιβιντ Λιντς, το Μετά Τα Μεσάνυχτα του Νίκολας Ρεγκ και ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ, δια χειρός Λουκίνο Βισκόντι.

Από την στιγμή που άρχισε να γράφει το σενάριο, είχε στο μυαλό του σαν πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, ο οποίος ταίριαζε απόλυτα στη φυσιογνωμία που είχε οραματιστεί. 



Info: The Waiter. Θρίλερ Μυστηρίου. Ελλάδα 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Απριλίου. Σκηνοθεσία: Στιβ Κρικρής. Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κιάρα Γκενσίνι. Παραγωγή: Filmiki, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, 2/35.
εμφάνιση σχολίων