2
1
σχόλια
411
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι γορίλες συνθέτουν χαρούμενα τραγούδια ή μουρμουρίζουν κατά τη διάρκεια των γευμάτων
 

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ

21 Φεβρουαρίου 2019
Δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που βγάζει ήχους απόλαυσης όταν τρώει κάτι νόστιμο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και οι γορίλες τραγουδούν και μουρμουρίζουν όταν τρώνε ενώ το τραγούδι τους φαίνεται να είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να εκφράσουν ικανοποίηση με το γεύμα τους, αλλά και για τον επικεφαλής της οικογένειας/ομάδας να επικοινωνήσει με άλλους ότι είναι ώρα φαγητού.

Τα καλέσματα που σχετίζονται με το φαγητό έχουν τεκμηριωθεί σε πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων, αλλά μέχρι πρόσφατα, εκτός από κάποιες σχετικές αναφορές ζωολογικών κήπων, δεν υπήρχαν ενδείξεις για τους γορίλες.
 

«Κάθε γορίλας έχει τη δική του φωνή και πραγματικά ξεχωρίζει όταν τραγουδά»        

Για να διαπιστώσουν αν κάνουν αυτούς τους θορύβους και στην άγρια φύση, η Eva Luef, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ορνιθολογίας Max Planck στη Γερμανία, παρακολούθησε δύο ομάδες άγριων γοριλών στη Δημοκρατία του Κονγκό. Η Luef αναγνώρισε δύο διαφορετικούς τύπους ήχων που γίνονται συχνά από τους γορίλλες όταν τρώνε: Ο ένας από αυτούς μοιάζει σαν βουητό – δηλαδή είναι ένας σταθερός ήχος χαμηλής συχνότητας που ακούγεται λίγο σαν στεναγμός ικανοποίησης.



Ο άλλος ήχος, μια σειρά από σύντομες νότες σε διαφορετικά ύψη, μοιάζει σαν να μουρμουρίζει κάποιος μια τυχαία μελωδία.



Ο Ali Vella-Irving, ο οποίος φροντίζει τους γορίλες στο ζωολογικό κήπο του Τορόντο στον Καναδά, λέει στο newscientist ότι το βουητό και το τραγούδι είναι συχνό μέρος των γευμάτων εκεί. «Κάθε γορίλας έχει τη δική του φωνή και πραγματικά ξεχωρίζει όταν τραγουδά. Και αν είναι το αγαπημένο τους φαγητό, τότε τραγουδούν πιο δυνατά».

Αλλά παρόλο που κάθε γορίλας στον ζωολογικό κήπο τραγουδάει για το δείπνο του, η Luef διαπιστώνει ότι στην άγρια φύση, μόνο κυρίαρχα αρσενικά τραγουδούν η «βουίζουν» ενώ τρώνε. Αυτό πιθανότατα υποδηλώνει την ευχαρίστηση καθώς τρώει (κάτι σαν το ανθρώπινο «μιαμ-μιαμ»), αλλά παράλληλα σηματοδοτεί στην υπόλοιπη αγέλη ότι το φαγητό συνεχίζεται και δεν είναι ακόμα η ώρα να πάνε παρακάτω. «Ο αρχηγός είναι αυτός που παίρνει τις συλλογικες αποφάσεις για την ομάδα» λέει η Luef. «Νομίζουμε ότι χρησιμοποιεί αυτή τη φωνητική διάλεξη για να ενημερώσει τους άλλους πως είναι ώρα φαγητού».

Οι κοινωνίες των χιμπατζήδων και των πιθήκων bonobo φαίνεται πως διαφέρουν από αυτές των γοριλών, αφού εκεί τα πράγματα είναι πιο ρευστά και το κάθε πλάσμα παίρνει πολλές αποφάσεις από μόνο του. Έτσι τραγουδούν όλοι μαζί κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ποικιλία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς εξελίχθηκε η γλώσσα στους πρώτους ανθρώπους.


Διαβάστε επίσης: Το σχολείο των ζώων
 
εμφάνιση σχολίων