0
1
σχόλια
541
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τι σκεφτόμαστε, τι φοβόμαστε και τι θεωρούμε σημαντικό ως λαός. Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έρευνας Αξιών
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Σεπτεμβρίου 2018
«Πόσο εμπιστευόμαστε τους άλλους; Ποιους δεν θα θέλαμε για γείτονες μας; Ποιες αξίες πιστεύουμε ότι πρέπει διδάξουμε τα παιδιά μας;»

Θρησκόληπτοι και ξενόφοβοι. Φόβο προς το διαφορετικό, θρησκοληψία και έλλειψη εμπιστοσύνης για μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, αποκαλύπτουν τα ευρήματα της Παγκόσμιας Έρευνας Αξιών. Η World Values Survey (WVS) διεξήχθη το φθινόπωρο  του 2017 σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις.

Πραγματοποιείται σε άλλες χώρες από το 1981, τώρα επιχειρεί για πρώτη φορά να σκιαγραφήσει το τι σκεφτόμαστε, τι φοβόμαστε και τι θεωρούμε σημαντικό ως λαός στην Ελλάδα, με την βοήθεια της διαΝΕΟσις και της Metron Analysis.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τις αξίες των Ελλήνων να τείνουν προς τον συντηρητισμό και το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ: Ένας στους τρεις Έλληνες δεν θέλει ομοφυλόφιλους για γείτονές του, ένας στους πέντε δεν θέλει μετανάστες ή άτομα άλλης φυλής στην πολυκατοικία όπου διαμένει ενώ σχεδόν το 22% δεν θέλει αλλόθρησκους γείτονες. Ένα 8% των Ελλήνων δεν θα ήθελε για γείτονες «ανύπαντρα ζευγάρια που συγκατοικούν».

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ: Οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας ενώ σχεδόν δύο στους τρεις πιστεύουν ότι η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία.

Οι Έλληνες εμπιστεύονται σε ποσοστά άνω του 50%: Τα πανεπιστήμια, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την εκκλησία και τα δικαστήρια

ΠΟΙΟΥΣ (ΔΕΝ) ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ: Οι Έλληνες εμπιστεύονται σε ποσοστά άνω του 50% μόνο πέντε θεσμούς: Τα πανεπιστήμια, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την εκκλησία και τα δικαστήρια.

Θεσμοί όπως το κοινοβούλιο, ο Τύπος, η κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα έχουν ποσοστά εμπιστοσύνης κάτω του 15%.

Μόλις το 26% εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το λίγο πάνω από 6% θεωρούν αξιόπιστο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

9 στους 10 διαφωνούν με την άποψη ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης». 99,5% των πολιτών δηλώνουν πως εμπιστεύονται άτομα της οικογένειάς τους, 83% ανθρώπους που γνωρίζουν προσωπικά, 61% τους γείτονές τους, αλλά μόνο 1 στους 5 εμπιστεύεται «ανθρώπους άλλης εθνικότητας ή άλλης θρησκείας». Μόνο 1 στους 10 εμπιστεύεται κάποιον που συναντά για πρώτη φορά.

Μόνο ένα 9% συμφωνεί πως «τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια είναι εξίσου καλά ως γονείς όσο και τα άλλα ζευγάρια» (στους νέους το ποσοστό είναι 20,7%)

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ: Από τις αξίες που πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά στο σπίτι, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγουν τους καλούς τρόπους, την εργατικότητα, την υπευθυνότητα και την επιμονή, αλλά μόνο το 17% επιλέγει τη φαντασία και μόνο ένα 22% την ανιδιοτέλεια.

Το 55% συμφωνούν πως «η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία». Αυτό δεν ισχύει για τις μητέρες αφού δύο στους πέντε Έλληνες συμφωνούν ότι «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν».

Το 40% συμφωνούν πως «το να κάνεις παιδιά είναι καθήκον απέναντι στην κοινωνία». Μόνο ένα 9% συμφωνεί πως «τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια είναι εξίσου καλά ως γονείς όσο και τα άλλα ζευγάρια» (στους νέους το ποσοστό είναι 20,7%).

ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα δηλώνουν θρησκευόμενοι. Το 21% υποστηρίζει ότι σε περιπτώσεις που επιστήμη και θρησκεία διαφωνούν δίκαιο έχει πάντα η θρησκεία.

Αν και η ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι ακόμα πρώιμη σε σχέση με άλλες χώρες,  οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τις αξίες των Ελλήνων να τείνουν προς τον συντηρητισμό και το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

 
εμφάνιση σχολίων