0
1
σχόλια
256
λέξεις
ΖΗΝ
Ο ιός του Δυτικού Νείλου επιστρέφει. Τι είναι, πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
4 Ιουλίου 2018
Καλοκαίρι. Τα κουνούπια επιστρέφουν και μαζί τους φέρνουν και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, φέτος έχουν διαγνωστεί ήδη κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: Η λοίμωξη από τον ιό µεταδίδεται κυρίως από τσίµπηµα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο. Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο αλλά μπορεί να μεταδοθεί από μεταγγίσεις και μεταμοσχεύσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ: Το 80% των ατόµων που μολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί. Το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα  (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα).

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ:
- Φοράμε ανοιχτόχρωμα  ρούχα που καλύπτουν το δέρμα.
- Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, τόσο κάτω από τα ρούχα, όσο και πάνω από αυτά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνει πικαριδίνη/ικαριδίνη, DEET (περιεκτικότητα ανάλογη με την ηλικία μας και τον τρόπο χρήσης), IR 3535 και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου.
-Προσέχουμε τα εντομοαπωθητικά να μην τα βάζουμε πάνω σε πληγές, σε ερεθισμένο δέρμα, στα χέρια των παιδιών. Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού. Ξεπλένουμε καθημερινά με νερό και σαπούνι.
- Στο σπίτι χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα για τα βρέφη, ταμπλέτες και υγρά αντικουνουπικά, σίτες στα παράθυρα και ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.
- Στους εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιούμε φιδάκι και κίτρινες λάμπες.
- Κουρεύουμε συχνά το γρασίδι και τους θάμνους για να περιορίσουμε τις φωλιές των κουνουπιών.
- Αποφεύγουμε τα στάσιμα νερά σε πιατάκια από τις γλάστρες, λεκάνες, βάζα κ.λπ.

 
εμφάνιση σχολίων