1
1
σχόλια
383
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ανάμεσα στους φιναλίστ για το Global Teacher Prize και μια εκπαιδευτικός από την Ελλάδα
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
22 Φεβρουαρίου 2018
Το Global Teacher Prize που βραβεύει εκπαιδευτικούς των οποίων το έργο κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή των παιδιών του κόσμου, ετοιμάζεται να ανακαλύψει τον εκπαιδευτικό της φετινής χρονιάς και ανάμεσα στους φιναλίστ βρίσκεται και μία Ελληνίδα.

Η Andria Zafirakou (Άντρια Ζαφειράκου), η οποία εργάζεται στο σχολείο της κοινότητας Alperton στο Brent, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 30.000 υποψηφιότητες από 170 χώρες. Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τις προσπάθειές της να προσεγγίσει τους πιο απομονωμένους μαθητές και να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν στη σχολική ζωή αλλά και να λειτουργούν καλύτερα με βάση τις ικανότητες και τις συνθήκες ζωής τους.

Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας. Πολλοί από τους μαθητές του προέρχονται από σπίτια που κατοικούν πολλές οικογένειες μαζί κι ένα σημαντικό ποσοστό προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, με αρκετούς από τους γονείς να δυσκολεύονται να μιλήσουν αγγλικά.

Ορισμένοι μαθητές της έχουν εκτεθεί και σε βία προερχόμενη από συμμορίες, ενώ ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών σε ολόκληρη τη χώρα. «Πολλοί μαθητές μου ζουν σε σπίτια με τόσους πολλούς συγκατοίκους που συχνά αναγκάζονται να μελετούν στο μπάνιο προκειμένου να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους. Άλλα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινόχρηστη κουζίνα να μαγειρεύουν συγκεκριμένες ώρες και αυτό τα αποδιοργανώνει» λέει η Zafirakou στον Guardian.


«Καθώς συζητούσα με τους μαθητές για τις ζωές τους, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να αλλάξουν πράγματα. Αυτό με ώθησε στο να οργανώσω πρόσθετες παροχές για αυτούς κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας αλλά και μέσα στα Σαββατοκύριακα ώστε να τους βοηθήσω  να έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν. Είναι προτιμότερο να βρίσκονται και το απόγευμα στο σχολείο, σ΄ένα ασφαλές περιβάλλον, παρά στο δρόμο».

Το βραβείο που είναι γνωστό ως «Νόμπελ των Εκπαιδευτικών», δημιουργήθηκε το 2015 από το ίδρυμα Varkey του Ντουμπάι, εχει χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου που καταβάλλεται σε δόσεις και ο νικητής πρέπει να παραμείνει δάσκαλος για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Το 2017 νικήτρια ήταν η Καναδή Maggie MacDonnel, που διδάσκει τους τους Ινουίτ στον παγωμένο αρκτικό κύκλο, με σκοπό να τους ενδυναμώσει ψυχικά και πνευματικά ώστε να μην αυτοκτονούν και να μην στρέφονται σε κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ εξαιτίας των σκληρών συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο εδώ.
 

Διαβάστε επίσης:
Η δασκάλα που σώζει μοναχικά παιδιά
Φρέιρε: Ο προοδευτικός δάσκαλος
Ο Τριβιζάς είπε
Όχι σπιτική μελέτη, σπιτικός χρόνος


 
εμφάνιση σχολίων