1
2
σχόλια
334
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το «Νόμπελ διδασκαλίας» στην Μάγκι που διδάσκει στον παγωμένο αρκτικό κύκλο, σ΄ένα από τα πιο αποκλεισμένα σχολεία του κόσμου
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
17 Οκτωβρίου 2017

Η κυρία Μάγκι Maggie ζει στον παγωμένο Καναδά και είναι δασκάλα των Ινουίτ, της αξιοθαύμαστης κοινότητας νομάδων  της Αρκτικής, μέλη της οποίας ζουν πλέον στο χωριό Σαλουίτ της επαρχίας του Κεμπέκ. Πρόκειται για ένα χωριό με πολικό ψύχος, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, απόλυτα απομονωμένο, με πρόσβαση μόνο από αέρος. Η πρόκληση σε αυτό το μέρος του πλανήτη για μια δασκάλα είναι οι αυτοκτονίες των εφήβων.


Η προσφορά αυτής της δασκάλας είναι μεγαλύτερη από τις γνώσεις που προσφέρει. Το χωριό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αφού οι σκληρές συνθήκες που βιώνουν οι νέοι τους κάνουν να στρέφονται στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ. Έχοντας αντιμετωπίσει 10 αυτοκτονίες νέων μέσα σε δύο χρόνια, η Μάγκι Μακ Ντόνελ προσπαθεί να κάνει τους νεαρούς Ινουίτ να δυναμώσουν πνευματικά και σωματικά όπως επίσης να είναι εφευρετικοί όταν αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους.


Η Καναδή καθηγήτρια τιμήθηκε ως η «Καλύτερη δασκάλα στον κόσμο για το 2017», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εκπαιδευτικού Φόρουμ που είναι γνωστό και ως «Νόμπελ των εκπαιδευτικών». «Δεν κερδίζω το βραβείο για αυτούς αλλά μαζί τους», λέει η ίδια και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο για τη δημιουργία μιας οργάνωσης που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα θα βοηθήσει τους νέους Ινουίτ να γνωρίσουν τις πολιτιστικές παραδόσεις τους, τις ρίζες τους και το σθένος των προπατόρων τους.

Ινουίτ σημαίνει άνθρωποι

Η δασκάλα των Ινουίτ ήταν μεταξύ των 10 φιναλίστ που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 20.000 υποψηφιότητες και αιτήσεις από 179 χώρες. Το βραβείο δημιουργήθηκε το 2015 από το ίδρυμα Varkey του Ντουμπάι, καταβάλλεται σε δόσεις και ο νικητής πρέπει να παραμείνει δάσκαλος για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Το 2016, νικήτρια ήταν η παλαιστίνια δασκάλα Hanan al-Hroub, που κέρδισε χάρη στην καινοτόμο προσέγγιση της χρήσης παιχνιδιού για την αντιμετώπιση της βίαιης συμπεριφοράς των φοιτητών της στη Δυτική Όχθη. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο εδώ.

Διαβάστε επίσης:
Όχι σπιτική μελέτη, σπιτικός χρόνος!
Ο Τριβιζάς είπε
Η δασκάλα που σώζει μοναχικά παιδιά
Ο Φρέιρε: Ο προοδευτικός δάσκαλος
VIDEO: Κάθε παιδί χρειάζεται επαφη

 
εμφάνιση σχολίων