0
5
σχόλια
319
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το κορίτσι που έβγαζε φωτογραφία όποιον την παρενοχλούσε. Ένα κοινωνικό πείραμα που γίνεται tag, στον απόηχο του #metoo
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
25 Οκτωβρίου 2017

Ζούμε σε μια σεξιστική κοινωνία και γιατί να μην το κάνουμε θέμα; Γιατί μια γυναίκα να έχει την όρεξη ή να είναι να υποχρεωμένη να δέχεται κάθε είδους σχόλια καθώς περπατά στο δρόμο; Κάπως έτσι, η 20χρονη Νόα Τζάμσα από το Άμστερνταμ, απηύδησε με τα «ψιτ», τα «δώσε μου το τηλέφωνό σου», τα «μωρό μου τι ωραίο κώλο έχεις» και διάφορα –από ενοχλητικά έως χυδαία– σχόλια, και αποφάσισε να αντιδράσει κάνοντας ένα πείραμα για 30 μέρες.


Άρχισε λοιπόν να ρωτάει όσους την παρενοχλούσαν στο δρόμο αν θέλουν να βγάλουν μια selfie μαζί της, χωρίς να τους αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο. Στη συνέχεια δημιούργησε μια σελίδα στο Instagram με το όνομα Dear Catcallers (σε ελεύθερη μετάφραση «Αγαπητά καμάκια») και ανέβαζε τη φωτογραφία στον λογαριασμό μαζί με τα όσα της είπαν και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσε ο κάθε ένας να την προσεγγίσει. Το hashtag #dearcatcallers έγινε viral και σήμερα ο λογαριασμός έχει πάνω από 349.000 followers.

Η Noah έδειξε με τον δικό της τρόπο το πόσο άβολα μπορεί να νιώθει μια γυναίκα όταν δέχεται τέτοιες παρενοχλήσεις στο δρόμο. Από την άλλη, πολλοί –κυρίως άνδρες– ακόμα δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν, με πρώτους-πρώτους αυτούς που πόζαραν χαμογελαστοί δίπλα της έπειτα από τα σχόλια που της έκαναν, αλλά και άλλους που αντιδρούν στις αναρτήσεις της με αρνητικά σχόλια.

«Το να παρενοχλεί ένας άνδρας μία γυναίκα στον δρόμο δεν είναι κομπλιμέντο. Ο λογαριασμός αυτός έχει στόχο να αφυπνίσει τον κόσμο για την αντικειμενοποίηση των γυναικών στην καθημερινή τους ζωή» λέει η Noah. Αν και το πείραμά της τελείωσε, τώρα θέλει να παραδώσει τον λογαριασμό σε άλλες γυναίκες ανά την υφήλιο, ώστε να δείξει την έκταση αυτού του παγκοσμίου φαινομένου. Παράλληλα το hashtag #dearcatcallers εξακολουθεί να υπάρχει ώστε να μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες.


Διαβάστε επίσης:
#MeToo
«Όλοι ήξεραν τι ήταν ο Weistein»
Μη μας κάνετε «ψιτ»
Η Γαλλία κόβει πρόστιμα στα «καμάκια»

 
εμφάνιση σχολίων