0
2
σχόλια
385
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μ΄ένα hashtag χιλιάδες γυναίκες παραδέχτηκαν δημοσίως πως έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
19 Οκτωβρίου 2017

Η σεξουαλική παρενόχληση ή/και επίθεση είναι κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις αποσιωπάται. Όμως η δύναμη πολλές φορές κρύβεται στους αριθμούς και αυτό επιβεβαιώνει και η πληθώρα καταγγελιών διάσημων γυναικών, που πήρε μορφή επιδημίας όταν άρχισε να ξετυλίγεται το σκάνδαλο Harvey Weinstein και αποκαλύφθηκε πως ο διάσημος παραγωγός κατηγορείται για δεκάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις.


Με αφορμή το σκάνδαλο, η ηθοποιός Alyssa Milano ζήτησε μέσω Twitter να χρησιμοποιήσουν το hashtag #MeToo, όσες γυναίκες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση. «Ήταν ιδέα ενός φίλου μου. Μου είπε πως αν όλες οι γυναίκες που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση έγραφαν "Me too" σαν status, ίσως τότε ο κόσμος να καταλάβαινε την αληθινή έκταση του προβλήματος». Αυτή η κίνηση ξεκίνησε καταιγισμό απαντήσεων στο Tweet της, από διάσημες και μη γυναίκες, που με το συγκεκριμένο hashtag δηλώνουν πως έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης - ανάμεσά τους και οι Lady Gaga, Sheryl Crow, Anna Paquin, Debra Messing, Evan Rachel Wood.

Στα τελευταία που βγαίνουν στη φόρα με το hashtag: Ο θρυλικός χρυσός ολυμπιονίκης Βιτάλι Σέρμπο κατηγορείται από την χρυσή πρωταθλήτρια της γυμναστικής Τατιάνα Γκούτσου, ότι την βίασε. Η Bjork έγραψε στο facebook,για την σεξουαλική παρενόχληση που λέει ότι έζησε στα χέρια ενός ανώνυμου σκηνοθέτη, ο οποίος της ψιθύριζε σεξουαλικές προτάσεις στ’ αυτί καθώς και την απείλησε πως θα σκαρφαλώσει από το μπαλκόνι του δωματίου του στο δικό της «με σαφή σεξουαλική πρόθεση». Οι άνθρωποι του Lars von Trier βγήκαν να διαψεύσουν τις δηλώσεις της καθώς ήταν ηλίου φαεινότερο ότι αναφερόταν σε αυτόν και το φιλμ Dancer in the Dark.

Το hashtag #MeeToo εξαπλώθηκε σαν επιδημία. Μερικοί δηλώνουν ενοχλημένοι από αυτό καθώς το βρίσκουν πολύ παθητικό και κίνηση που αναζητά τον οίκτο. Οι απαντήσεις όμως χρηστών του twitter είναι καίριες: «Ενοχλείστε από το #MeeToo; Φανταστείτε πόσο περισσότερο ενοχλητική είναι η σεξουαλική επίθεση».  - «Το #MeeToo υπογραμμίζει την μεγάλη έκταση ενός προβλήματος που μένει κρυφό από την κοινή θέα». - «Δεν είναι πάρτι συμπαράστασης για όσους το έχουν βιώσει. Είναι η απόδειξη πως κάτι συμβαίνει». Αν και τα περισσότερα μηνύματα είναι γραμμένα από γυναίκες, πάνω από 300.000 άντρες στηρίζουν μέχρι στιγμής ενεργά την πρωτοβουλία. Ένας άνδρας γράφει στο Twitter: «Άντρες, μην πείτε έχω μια μάνα/αδερφή/κόρη που… Πείτε πως έχετε έναν πατέρα, έναν αδερφό, ένα γιο που μπορεί και καλύτερα. Όλοι μπορούμε».


Διαβάστε επίσης: Όλοι ήξεραν τι ήταν ο Weistein
 
εμφάνιση σχολίων