0
3
σχόλια
433
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το «Ριτσιστάν» του πλανήτη ετοιμάζει τους δικούς του, ιδιωτικούς κόσμους
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Σεπτεμβρίου 2017

Τα σενάρια για την καταστροφή της γης δίνουν και παίρνουν και οι πλούσιοι του πλανήτη προετοιμάζονται για την επιβίωση μετά την Αποκάλυψη –ναι όπως το ακούτε. Αμερικανοί -κυρίως δισεκατομμυριούχοι, κυρίως από τη Σίλικον Βάλεϊ- προετοιμάζονται για το «τέλος του πολιτισμού», αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις γης σε τοποθεσίες όπου έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για επιβίωση μετά από μία μεγάλη καταστροφή, όπως π.χ. έναν πυρηνικό πόλεμο ή μια πανδημία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, στο Midwest υπάρχουν ήδη οχυρωμένα καταφύγια όπου οι υπερ-πλούσιοι θα μπορούσαν να ζήσουν μετά την ημέρα της κρίσης. Ο Reid Hoffman, συνιδρυτής του LinkedIn, δήλωσε στο περιοδικό New Yorker ότι πάνω από το 50% των δισεκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλεϊ έχει ήδη φροντίσει για κάποιο επίπεδο «ασφάλειας μετά την Αποκάλυψη» αγοράζοντας καταφύγια.

Οι ιδιωτικοί κόσμοι των υπερ-πλούσιων δεν έχουν διόλου να κάνουν με γκρίζα υπόγεια γεμάτα κονσέρβες. Κτίζονται σε εξωτικά μικρά νησιά ή σε παλιά στρατόπεδα και περιλαμβάνουν όλες τις ανέσεις υψηλής διαβίωσης –πισίνες, γυμναστήρια και ιδιωτικούς κινηματογράφους. Πλέον κάνουν την εμφάνισή τους και τα seastads, δηλαδή πλωτά τεχνητά ή απομονωμένα νησιά. Η ιδέα της πλωτής πόλης αναπτύσσεται όχι μόνο ως ιδέα καταφύγιου, αλλά ως δημιουργία μιας πόλης που θα λειτουργεί αυτόνομα, σε κάθε επίπεδο.

Το Ινστιτούτο Seasteading που αναλαμβάνει αυτά τα νησιά δημιουργήθηκε το 2008 και δημιουργήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel (έναν από τους πρώτους επενδυτές του Facebook και νυν σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ) και τον μηχανικό λογισμικού της Google,  Patri Friedman (εγγονό του οικονομολόγου Milton Friedman).

Η ιδέα προέρχεται από τους Libertarians, μια ομάδα ακραία νεοφιλελεύθερων, που οραματίζονται ένα συρρικνωμένο κράτος το οποίο απλώς θα παρέχει ασφάλεια και θα προστατεύει την μεγάλη ιδιοκτησία.

Ο Thiel, ο οποίος επένδυσε περίπου 1,7 εκατομ. δολάρια στο έργο, οραματίστηκε ένα είδος ουτοπίας. Η ιδέα προέρχεται από τους Libertarians”, μια ομάδα ακραία νεοφιλελεύθερων, που οραματίζονται ένα συρρικνωμένο κράτος το οποίο απλώς θα παρέχει ασφάλεια και θα προστατεύει την μεγάλη ιδιοκτησία. Το ενδιαφέρον τους για αυτή την ιδέα έχουν εκφράσει ακόμη οι Richard Branson ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Virgin), o Larry Page (συνιδρυτής της Google) κ.ά.

Τα νησιά αυτά θα είναι αυτόνομα ενεργειακά, θα αρχίσουν να δημιουργούνται μέσα στο 2020 στην Πολυνησία και φυσικά βάσει της συμφωνίας, θα ενταχθούν στο καθεστώς της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ειδική φορολογική μεταχείριση και την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Μακροπρόθεσμα, αυτά τα «αυτόνομα κράτη» θα μπορούσαν να έχουν το δικό τους νόμισμα και φυσικά μια εντελώς ανεξάρτητη πολιτική πραγματικότητα και διακυβέρνηση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό τόσο για εκείνους, όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη.


Διαβάστε ακόμη:
8 άνθρωποι κατέχουν όσα ο μισός πλανήτης
Χώκινγκ: Η πιο επικίνδυνη περίοδος
Βασικό εισόδημα για όλους 
Καναδάς: 1.320 δολ σε κάθε φτωχό πολίτη 

 
εμφάνιση σχολίων