0
1
σχόλια
432
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Τι γίνεται όταν ένα κράτος δίνει βασικό μηνιαίο εισόδημα στους οικονομικά αδύναμους πολίτες; Ο Καναδάς ετοιμάζεται να το ανακαλύψει

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
18 Νοεμβρίου 2016
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα ετοιμάζεται στον Καναδά το οποίο θα δίνει απλόχερα χρήματα στους φτωχούς που δεν έχουν εισόδημα ή δεν φτάνουν τον βασικό ετήσιο μισθό, προκειμένου να ανακαλύψει αν το βασικό εισόδημα είναι επαρκής λύση για διάφορες κυβερνήσεις ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια.

Έτσι, στο Οντάριο του Καναδά, 1.320 δολάρια το μήνα θα δίνονται σε κάθε πολίτη 18-65 ετών για τη μείωση της φτώχειας και υποθετικά τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις πληρωμές από την κοινωνική πρόνοια που θεωρούνται μάλιστα και «σοβαρά μειωτικές». Οι άνθρωποι με αναπηρίες θα λαμβάνουν 500 δολάρια παραπάνω σύμφωνα με το πρόγραμμα. Κι έτσι όλα τα άτομα χωρίς εισόδημα ή που κερδίζουν λιγότερα από 22.000 δολάρια το χρόνο, θα δουν τις απολαβές τους να φτάνουν ξαφνικά αυτό το όριο.

Η έκθεση για το πιλοτικό πρόγραμμα υποβλήθηκε από τον Συντηρητικό πρώην γερουσιαστή Hugh Segal. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2017, θα είναι εθελοντικό και ο Segal υποσχέθηκε ότι πλέον «κανείς δεν θα είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση».

Ο ίδιος λέει ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα δώσει απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις όπως: Μπορούν τέτοιες βασικές πολιτικές εισοδήματος να παρέχουν έναν πιο αποτελεσματικό, λιγότερο παρεμβατικό και με λιγότερο στιγματισμό τρόπο παροχής στήριξης για εκείνους που τώρα ζουν σε συνθήκες φτώχειας; Μπορούν οι πολιτικές αυτές να ενισχύσει τα κίνητρα για εργασία, να ανακουφίσουν την οικονομική φτώχεια αλλά και την έλλειψη χρόνου; Είναι δυνατόν να μειώσουν την οικονομική περιθωριοποίηση; Μπορεί ένα βασικό εισόδημα να μειώσει πιέσεις που ασκούνται σε άλλους τομείς των δημοσίων δαπανών, όπως η υγειονομική περίθαλψη;

Κι αν κάποιος αναρωτιέται ακόμα το πώς τα έξτρα χρήματα θα βοηθήσουν στο μέλλον, οι νέοι των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων έχουν την απάντηση, καθώς πολλοί πιέζονται από τις οικογένειές τους να βρουν δουλειά ενώ είναι ακόμα στο σχολείο, με αποτέλεσμα να μην το ολοκληρώνουν και με την έλλειψη σπουδών, ο κύκλος της φτώχειας συνεχίζεται και σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

Ο Καναδάς πάντως δεν είναι η πρώτη χώρα που σκέφτεται να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μοντέλο. Το βασικό εισόδημα είναι μια μεταρρύθμιση που συζητείται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία. Η βασική αρχή είναι ότι μπορεί να περιορίσει τις ανισότητες και να βοηθήσει τους ανέργους που ψάχνουν δουλειά. Τα βασικά αντεπιχειρήματα είναι το ποιοι ακριβώς θα το δικαιούνται και το από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, αν και οι περισσότερες ιδέες μοιάζουν αρκετά ρεαλιστικές αφού αφορούν την προοδευτική φορολόγηση και τις περικοπές άλλων επιδομάτων. Και μιας και δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις, ο πειραματισμός θα μας αποκαλύψει την αλήθεια.
 
εμφάνιση σχολίων