0
1
σχόλια
292
λέξεις
ΖΗΝ

Πώς το να λέμε «ναι» κάνει κακό στις σχέσεις και στην εργασία μας

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
21 Μαρτίου 2017

H πολλή ευγένεια δεν είναι αρετή σε όλες τις περιστάσεις, λένε οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κεντ που υποστηρίζουν πως η υπερβολική ευγένεια, μπορεί να γίνει τροχοπέδη στο χώρο εργασίας, αλλά και στην ικανότητά μας να δημιουργούμε πιο ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Η μελέτη αυτή καταλήγει στα ίδια πορίσματα και με παλαιότερη έρευνα του Harvard που υποστηρίζει επίσης πως, ιδιαίτερα όταν κάποιος είναι επικεφαλής μιας ομάδας, το να είναι ζεστός αλλά όχι ανεκτικός σε υπερθετικό βαθμό είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό, για τους παρακάτω λόγους:

Το να είμαστε «πολύ καλοί» μας κάνει να μένουμε στάσιμοι στη δημιουργία σοβαρών ανθρώπινων σχέσεων: Όταν αρνούμαστε να πατήσουμε πόδι» εκεί που χρειάζεται (διότι για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι πιο δύσκολο από το να πουν ναι στα πάντα), μοιραία κάποια στιγμή θα νιώσουμε μόνοι και αποκομμένοι, αφού άλλα κάνουμε και άλλα νιώθουμε. Επίσης οι άνθρωποι έχουν την τάση να μην εμπιστεύονται όσους έχουν μόνο ένα πρόσωπο: το αγγελικό.

Με το να είμαστε μονίμως ευγενικοί και τίποτα άλλο, γινόμαστε «θύματα». Επίσης μας εμπιστεύονται και λιγότερο: Αν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην χαλάσουμε τη ζαχαρένια κανενός, τότε σίγουρα θα χαλάσουμε τη δική μας. Εμείς επιθυμίες δεν έχουμε δηλαδή; Μια τέτοια συμπεριφορά, αφήνει επίσης χώρο στους άλλους να μας καταπατούν όλο και περισσότερο. Καλό για όλους είναι το να θέτουμε όρια.

Η υπερβολική καλοσύνη, μάς αποξενώνει από τον εαυτό μας: Με το να κάνουμε συνεχώς τα χατίρια των άλλων, στο τέλος ξεχνάμε ποιοί είμαστε, αναφέρει η μελέτη. Δηλαδή κάνοντας συνέχεια τα χατίρια των άλλων, στο τέλος ξεχνάμε τι θέλουμε εμείς.

Γι αυτό ακόμα κι αν είναι δύσκολο, όσο κι αν είμαστε υποχωρητικοί και «Ελβετίες» από τη φύση μας, δεν ξεχνάμε να λέμε «όχι» εκεί που νιώθουμε πως πρέπει.
 
εμφάνιση σχολίων